ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

N. Έξαρχος: «Αερολογεί η υφυπουργός για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων»

Εικόνα του άρθρου N. Έξαρχος: «Αερολογεί η υφυπουργός για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/12/2023, 12:56
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση για τις ελλείψεις σε προσωπικό, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πήρε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος.

Την απάντηση έδωσε η υφυπουργός Ζέτα Μακρή. Ο κ. Έξαρχος χαρακτηρίζει την απάντηση «προκλητική», με «κούφια λόγια και αερολογίες».

Η κα Μακρή στάθηκε στα κριτήρια χρηματοδοτησης των ιδρυμάτων, τους δείκτες ποιότητας κ.λπ. Τόνισε ότι για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η κρατική χρηματοδότηση για το 2023 ήταν περίπου 5,8 εκατ ευρώ, ενώ σύμφωνα με την υφυπουργό στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί και για το νέο έτος.

Για τις προσλήψεις, η κα Μακρή παρέπεμψε στις αποφάσεις της συγκλήτου για προσλήψεις διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Βέβαια, εάν το υπουργείο δεν δώσει τις θέσεις, οι προσλήψεις δεν γίνονται ποτέ. Αυτό, η κα Μακρή επέλεξε να μην το αναφέρει, παρά επέλεξε να τονίσει ότι «αυτή είναι η αυτονομία των ΑΕΙ την οποία εμείς σεβόμαστε, την ενισχύουμε και την επιθυμούμε». Ωστόσο, με τη σειρά νόμων της κας Κεραμέως, αυτονομία στα ΑΕΙ δεν υφίσταται πλέον.

Ο κ. Έξαρχος στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «μέσω της αξιολόγησης και της ‘αυτονομίας’ περνά η χρόνια υποχρηματοδότηση που οδηγεί στην οικονομική ασφυξία τα ΑΕΙ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης».

Προσθέτει δε ότι με αυτό τον τρόπο, «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει χάσει τα τελευταία 12 χρόνια, τα 2/3 του προσωπικού του, να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την ανάπτυξη του ιδρύματος, να υπάρχει χρέος στη ΔΕΗ της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, άλλα χρέη για το νερό, να μην υπάρχει ούτε χαρτί για φωτοτυπίες, να μένουν στο κρύο φοιτητές και εργαζόμενοι, αφού δεν υπάρχει πετρέλαιο. Αυτή έχει οδηγήσει στην μείωση της χρηματοδότησης που δίνεται για την σίτιση από 5 εκ ευρώ σε 3 εκ ευρώ με αποτέλεσμα να έχει χειροτερέψει η ποιότητα του φαγητού».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back