Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Μύθοι περί γεωστρατηγικών ευκαιριών»

Εικόνα του άρθρου «Μύθοι περί γεωστρατηγικών ευκαιριών»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2020, 12:07
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τη θέση ότι «η Ελλάδα έχει την γεωστρατηγική ευκαιρία της ζωής της» αν αξιοποιήσει τις τις τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με μοχλό τις εξορύξεις, αμφισβήτησε η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, στην εκδήλωση που έγινε στην Άρτα, με ομιλητή τον μεταλλειολόγο Παναγιώτη Μαυροειδή.

«Οι θαλάσσιες εξορύξεις στις ΑΟΖ, που σημειωτέον, δεν έχουν καθοριστεί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Τουρκία, μετατρέπονται στη νέα ‘Μεγάλη Ιδέα του Έθνους’» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ομιλητής, που χαρακτήρισε «επικίνδυνο μύθο, που αν δεν ξεγυμνωθεί, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε τραγωδία ιστορικών διαστάσεων για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της Μεσογείου» τις εξορύξεις.

Επίσης, ναφέρθηκε στις επιπτώσεις, τόσο περιβαλλοντικές, σε θέματα μόλυνσης, υποβάθμισης της αισθητικής και βλαβών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, όσο και κοινωνικές-οικονομικές επιπτώσεις με την αλλαγή της γεωγραφίας απασχόλησης και υποβάθμισης του εισοδήματος  λαϊκών στρωμάτων σε τομείς όπως η αλιεία, ο τουρισμός ή η γεωργική παραγωγή.

Ο κ. Μαυροειδής τόνισε επίσης ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα πρακτικά διακηρύσσεται «ακριβώς μέσω της παραχώρησης των δικαιωμάτων εξόρυξης για 30 χρόνια, προβλέπεται είσοδος σε νέο κύκλο παραγωγής και κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων».


Τέλος, τόνισε ότι «η ιστορία της εξόρυξης και μεταφοράς πετρελαίου, είναι και -πέραν της επίπτωσης στην κλιματική αλλαγή- και ιστορία ατυχημάτων, περιβαλλοντικών καταστροφών, πολεμικών συγκρούσεων και φτώχειας για τους τοπικούς πληθυσμούς».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back