ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Μπουλούκι»: επιστροφή στα Τζουμέρκα

Εικόνα του άρθρου «Μπουλούκι»: επιστροφή στα Τζουμέρκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2022, 22:29
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το «Μπουλούκι», το περιοδεύον εργαστήρι για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, επιστρέφει στα Τζουμέρκα με ένα βιωματικό εργαστήριο.

Αυτή τη φορά το εργαστήριο γίνεται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο των Φράστων στα Κεντρικά Τζουμέρκα. Έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και λίγες μέρες και θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Το εργαστήριο εστιάζει στην αποκατάσταση του παλαιού δημοτικού σχολείου, ώστε το -κλειστό για δεκαετίες- κτίριο του 1955 να φιλοξενήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ομάδας, ένα αρχείο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και τα υλικά, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες σχετικές με τη μελέτη και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Ηπείρου, της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Το έργο αυτό θα αποτελέσει το πεδίο εκπαίδευσης 17 συμμετεχόντων στην ξερολιθική τεχνική, την προετοιμασία και εφαρμογή κονιαμάτων αερικού ασβέστη και τη χρήση ξύλου.    Παράλληλα, το εργαστήριο στοχεύει στην εισαγωγή και την άσκηση πεδίου σε χρήσιμα εργαλεία που αντλούν από τους τομείς της πολιτιστικής χαρτογράφησης και της εθνογραφικής έρευνας για τη συμμετοχική καταγραφή πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής, μέσα από συλλογικές περιηγήσεις, συνεντεύξεις με τους κατοίκους, παρουσιάσεις και διαλέξεις.

Η ομάδα «Μπουλούκι» έχει προγραμματίσει όμως και ανοιχτές εκδηλώσεις. Το σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου θα γίνει μια σειρά από διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, με σκοπό την πολύπλευρη κατανόηση τεχνικών και θεωρητικών ζητημάτων γύρω από τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Γυμνάσιο των Αγνάντων στα Κεντρικά Τζουμέρκα.

Συγκεκριμένα, στις 10 Σεπτεμβρίου, στις 17:00, θα γίνουν διαλέξεις από τον ανθρωπολόγο Gilles de Rapper και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου Ανδρέα Καπετάνιο. Στις 11 Σεπτεμβρίου, στις 17:00, θα γίνουν διαλέξεις από την πολιτικό μηχανικό Γεωργία Ζαχαροπούλου, τον επίκουρο καθηγητή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλέξη Στεφανή και την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ελευθερία Τσακανίκα.

Την ίδια μέρα, την Κυριακή, θα προηγηθεί στις 10 το πρωί μια γιορτή μαστορικής τέχνης στο δημοτικό σχολείο των Φράστων, με την παρουσία παλαιών μαστόρων της περιοχής και της τοπικής κοινότητας.

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί η τελική παρουσίαση των εργασιών του εργαστηρίου, ανοιχτή στο ευρύ κοινό, καθώς και η γιορτή λήξης.

«Η δράση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική για εμάς, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε έναν χώρο που θα αποτελέσει τη βάση της ομάδας για τα επόμενα χρόνια στην περιοχή, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Στον χώρο αυτόν, επιδιώκουμε να συστηματοποιήσουμε και να εμβαθύνουμε το έργο της ομάδας μας, αλλά και να διερευνήσουμε πώς αυτός μπορεί να αποτελέσει έναν κόμβο σύμπραξης με διάφορους τοπικούς, θεσμικούς, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς με τους οποίους έχουμε, ήδη, αναπτύξει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό συνέργειες για την καθιέρωση ενός κέντρου έρευνας για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης» σημειώνεται σε ανακοίνωση του «Μπουλουκιού».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back