ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το «Μπουλούκι» επιστρέφει στα Μαστοροχώρια

Εικόνα του άρθρου Το «Μπουλούκι» επιστρέφει στα Μαστοροχώρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2024, 09:09
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το περιοδεύον εργαστήρι παραδοσιακής δόμησης «Μπουλούκι» πηγαίνει ξανά στα Μαστοροχώρια από 14 έως 16 Ιουνίου για να καταγράψει και να μελετήσει την παραδοσιακή οικολογική γνώση σε συνεργασία με τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής.

«Η ‘βιωματική βιωσιμότητα’ που ενσωματώνουν οι φορείς αυτής της γνώσης αποτελεί πολύτιμο συστατικό στον σχεδιασμό των έργων και των δράσεων της ομάδας Μπουλούκι» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται δε ότι στο πρώτο ταξίδι στους οικισμούς Πυρσόγιαννη, Μόλιστα, Γαναδιό, Πουρνιά και Μοναστήρι η ομάδα συνάντησε ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί της γνώσεις σχετικά με τη μικτή γεωργοκτηνοτροφική οικονομία και την αυτάρκεια, την οργάνωση των χρήσεων γης γύρω από τους οικισμούς, το πολιτιστικό τοπίο που δημιούργησαν οι διαδικασίες οικειοποίησης της φύσης, τους τρόπους λατόμευσης και επεξεργασίας της πέτρας, την υλοτομία, τη διαχείριση του νερού, τη συλλογική εργασία για το κοινό καλό και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των οικισμών.

Σε αυτό το ταξίδι, θα γίνουν συναντήσεις στο Γαναδιό, στην Κόνιτσα και στο Μοναστήρι.

«Στόχος των συναντήσεων είναι να συνεχίσουμε την καταγραφή αυτής της γνώσης μέσα από ανοιχτές συζητήσεις αλλά και να συνεργαστούμε με τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να διερευνήσουμε το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την παραδοσιακή οικολογική γνώση στο παρόν. Ευελπιστούμε να ζωντανέψουν στα Μαστοροχώρια οι βιώσιμες πρακτικές του παρελθόντος και να ανακάμψουν οι κοινότητες δεδομένου ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση δημιουργεί νέες ανάγκες για τον άνθρωπο, για τα ζώα και για το περιβάλλον συνολικά» επισημαίνεται.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Γαναδιό | Παρασκευή 14/06/2024 19:00 μ.μ., στο καφενείο της κεντρικής πλατείας

Κόνιτσα | Σάββατο 15/06/2024 19:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας

Μοναστήρι | Κυριακή 16/06/2024 10.00 π.μ., στο καφενείο της κεντρικής πλατείας

Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες των Μαστοροχωρίων του Δήμου Κόνιτσας και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου Connectivity Conservation Initiative for Fresh Drinking Water, το οποίο χρηματοδοτείται από το Prespa Ohrid Nature Trust.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back