Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπάντι Χόλι: Η μέρα που πέθανε η μουσική

Εικόνα του άρθρου Μπάντι Χόλι: Η μέρα που πέθανε η μουσική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2018, 17:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ντον μακ Λιν, ένας αμερικάνος τραγουδιστής και συνθέτης που σήμερα περπατάει στην όγδοη δεκαετία της ζωής του, έγινε γνωστός για το American Pie, το τραγούδι που εξιστορεί τη μέρα που η μουσική πέθανε.

Αυτή η μέρα, συνέβη πριν ακριβώς 59 χρόνια, όταν οι Μπάντι Χόλι, Μπιγκ Μπόπερ και Ρίτσι Βάλενς, μπήκαν σε ένα μικρό αεροπλάνο για να συνεχίσουν την τουρνέ τους, καθώς στο λεωφορείο τους χάλασε το καλοριφέρ.

Ταξίδευαν για το Φάργκο (ναι, είναι υπαρκτή η πόλη), στη Βόρεια Ντακότα, όπου ο Μπάντι Χόλι, ο διοπτροφόρος πολλά υποσχόμενος «κουλτουριάρης Έλβις» (ο οποίος παρεμπιπτόντως άνοιγε συναυλίες του «Βασιλιά») θα συνέχιζε την «Winter Dance Party Tour» στην οποία ήταν headliner. Έπαιζε σε 24 πόλεις μέσα σε τρεις εβδομάδες…

Ο Βάλενς, ο τσικάνο σταρ του La Bamba, βρέθηκε από σπόντα στο αεροπλάνο, τραβώντας ουσιαστικά τον πιο άτυχο κλήρο της ζωής του. Το μονοκινητήριο έπεσε λίγο μετά την απογείωση, στο Κλίαρ Λέικ της Άιοβα και οι επιβάτες του σκοτώθηκαν. Στη θέση του δυστυχήματος, τοποθετήθηκε το χαρακτηριστικό μνημείο με το σκελετό γυαλιών του Μπάντι Χόλι (βλ. σχετική φωτό).

Το δυστύχημα ήταν το πρώτο που ταρακούνησε το ροκ εν ρολ και στάθηκε τελικά τόσο εμβληματικό που ξεπέρασε τη φήμη των θυμάτων του. Ο μακ Λιν έγραψε το τραγούδι το 1971, αργότερα το διασκεύασαν από τη Μαντόνα μέχρι το ρώσο εραστή της Φοίβης στα «Φιλαράκια», ενώ ο Βάλενς έγινε ταινία το 1987, με τη συμμετοχή των τρομερών Los Lobos. 

Bye, bye Miss American Pie
 Drove my Chevy to the levee but the levee was dry
 And them good ole boys were drinking whiskey and rye
 Singin' this'll be the day that I die… 



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back