ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν-Νετανιάχου: Μια συνάντηση, πολλές πιέσεις

Εικόνα του άρθρου Μπάιντεν-Νετανιάχου: Μια συνάντηση, πολλές πιέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2023, 00:50
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας συμφωνίας-ορόσημο για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Oι δύο άντρες, που συναντώνται για πρώτη φορά από τότε που ο Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία τον Δεκέμβριο, εξέφρασαν την επιθυμία να αμβλύνουν τις εντάσεις στη σχέση τους, αλλά ο Μπάιντεν κατέστησε επίσης σαφές ότι είναι αποφασισμένος να συζητήσει τις διαφορές τους.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η αντίθεση του Μπάιντεν στο αμφιλεγόμενο σχέδιο αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, καθώς και η ανησυχία του για τη σκληρή γραμμή του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν «επανέλαβε την ανησυχία του για οποιεσδήποτε θεμελιώδεις αλλαγές στο δημοκρατικό σύστημα του Ισραήλ, ελλείψει της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης».

Ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης «άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας και της οικονομικής κατάστασης, τη διατήρηση της βιωσιμότητας της λύσης των δύο κρατών και την προώθηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όμως το μεγαλύτερο θέμα στην ατζέντα ήταν η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ώθηση για τη σφυρηλάτηση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των μακροχρόνιων εχθρών Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, το επίκεντρο ευρύτερων πολύπλοκων διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνουν αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας και μη στρατιωτική πυρηνική βοήθεια που επιδιώκει το Ριάντ, καθώς και ισραηλινές παραχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους.

«Νομίζω ότι υπό την ηγεσία σας, κ. Πρόεδρε, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μια ιστορική ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Νετανιάχου. Είπε ότι «μια τέτοια ειρήνη θα προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό πρώτα για να προωθήσει το τέλος της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης, να επιτύχει τη συμφιλίωση μεταξύ του ισλαμικού κόσμου και του εβραϊκού κράτους και να προωθήσει μια πραγματική ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων».

Οι συνομιλίες με τον Νετανιάχου θεωρήθηκαν ως μια ευκαιρία για τον Μπάιντεν να τον ενημερώσει και να προσπαθήσει να διακρίνει πόσο μακριά θα ήταν διατεθειμένο να φτάσει το Ισραήλ σε αυτό που έχει διαφημιστεί ως μια πιθανή μεγάλη συμφωνία που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη γεωπολιτική στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει δείξει μικρή προθυμία να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στους Παλαιστίνιους, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να συμφωνήσει στην εξομάλυνση.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back