Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Προεδρικά εγκαίνια και πολλοί συμβολισμοί

Εικόνα του άρθρου Προεδρικά εγκαίνια και πολλοί συμβολισμοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2016, 23:53

Το νέο μουσείο Αργυροτεχνίας που εγκαινιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Ιτς Καλέ, είναι πολλά πράγματα, όπως φάνηκε από την πολυπληθή, αρκετά «γυαλιστερή» (σε βαθμό υπερβολής), αλλά και εντυπωσιακή, τελετή των εγκαινίων.

Καταρχάς, είναι το φανερό: πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έργο, μέσα στο Κάστρο, σε έναν ιστορικό χώρο. Δεύτερον, είναι μια παρέμβαση που, θέλοντας και μη, φέρει προσωπικές σφραγίδες στο δημόσιο χώρο, όπως άλλωστε φρόντισε να τονίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

Η Σοφία Στάικου, πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, μίλησε πρώτη και κατέθεσε μεταξύ άλλων την πρόταση να γίνεται ένα ετήσιο συνέδριο με πολιτιστική θεματολογία, εναλλάξ στους 9 δήμους όπου το ίδρυμα έχει φτιάξει μουσεία, αντίστοιχου ύφους με το τελευταίο, που είναι αυτό των Ιωαννίνων. Η κα Στάικου (η κα Σάλλα όπως την προσφώνησε επανειλημμένα ο κ. Παυλόπουλος, καθώς είναι σύζυγος του απερχόμενου προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα) χαρακτήρισε τον πολιτισμό, τον «καλύτερο εαυτό μας, μια αξία για να αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος» και συγκινημένη για την ολοκλήρωση του έργου, ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο Κάρολο Παπούλια ο οποίος ήταν παρών, αλλά και την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για τη συμβολή τους στο έργο.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας πήρε το λόγο και στην ομιλία του εξήρε το έργο, ενώ βρήκε την ευκαιρία να θέσει δύο καίρια ζητήματα-αιτήματα της πόλης: τον κόμβο στην Εγνατία και το αεροδρόμιο. Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι «είναι στρατηγική επιλογή της δημοτικής αρχής η ανοιχτή πόλη», αλλά χωρίς βασικές υποδομές, δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να τη «δει κανείς από ψηλά».

Η Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπος, εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Πρέπει να έρθουν οι νέοι σε επαφή με τις παραδοσιακές τέχνες είπε» και ευχήθηκε οι επισκέπτες του μουσείου να είναι περισσότεροι από 60.000 ετησίως που υπολογίζει η διεύθυνσή του. Πρόσθεσε ακόμα, σε μια ένδειξη… «νέο-συριζικής» εξέλιξης, ότι από τέτοιου είδους συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, όπως το μουσείο Αργυροτεχνίας, «η τοπική κοινωνία μόνο να κερδίσει έχει».

Παρών ήταν επίσης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε το ρόλο της κας Στάικου, τόσο στην κατασκευή του μουσείου, αλλά και στις αντίστοιχες παρεμβάσεις που έγιναν στην προσωπική του πατρίδα, τη Λειβαδιά. Είπε κλείνοντας ότι «τα τάλαντα δεν είναι για τον εαυτό μας. Είναι για τους άλλους», μια ατάκα που ακούστηκε κάπως περίεργα σε μια εκδήλωση που μπορεί να μην την διοργάνωνε απευθείας μια τράπεζα, αλλά το ίχνος της ήταν φανερό.  

Και αν ο αρχιεπίσκοπος είπε μόνο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε περισσότερα. Αναφέρθηκε προσωπικά στον απερχόμενο πρόεδρο της τράπεζας Μιχάλη Σάλλα, στέλνοντας ένα μάλλον αυστηρό μήνυμα στις επερχόμενες διοικήσεις. «Το τραπεζικό σύστημα του οποίου σεβόμαστε την ανεξαρτησία, υπάρχει στην κοινωνία και οφείλει να προσαρμόζεται σε αυτή» τόνισε μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι ο ίδιος θα φροντίσει να συνεχιστεί αυτή η παράδοση.

Τα εγκαίνια ήταν το απόλυτο κοσμικό γεγονός της χώρας αυτό το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου του 2016. Το παρών έδωσαν δύο πρόεδροι δημοκρατίας, ο νυν και ο πρώην, ο αρχιεπίσκοπος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, πολλοί βουλευτές όλων των κομμάτων, σχεδόν το σύνολο των «πρωτοκλασάτων» ανθρώπων του αθηναϊκού Τύπου οπως για παράδειγμα ο Νίκος Χατζηνικολάου, ηθοποιοί όπως ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και πλήθος κόσμου. Από αυτούς, οι πρώτες μόνο σειρές ξεναγήθηκαν στο μουσείο, με το κόψιμο της κορδέλας και ανέβηκαν στο Κάστρο, όπου είχε στηθεί ένα από τα «side events» με ζωντανή μουσική. Και προφανώς, όλα αυτά εν μέσω «πτι μπουφέ» με ορεκτικά, κρασιά, αναψυκτικά κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back