Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μορικόνε (κι όχι μόνο) από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα

Εικόνα του άρθρου Μορικόνε (κι όχι μόνο) από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2022, 15:12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Ένα αφιέρωμα στη μουσική του Έννιο Μορικόνε αλλά και άλλων ιταλών συνθετών με τίτλο «Morricone and more» θα παρουσιάσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 21:00, στην αυλή του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο  Δημήτρης Αμπατζής.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του ΠΙΟΠ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα ο Ένιο Μορικόνε διαμόρφωσε, τη δεκαετία του ’60, τον ήχο των σπαγγέτι-γουέστερν, μέσα από τη συνεργασία του με τον παιδικό φίλο και συμμαθητή του Σέρτζιο Λεόνε. Συνέθεσε  περισσότερα από 500 σάουντρακ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, πάνω από 100 συνθέσεις κλασικής μουσικής και τραγούδια που ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως η Μίνα, η Ρίτα Παβόνε, ο Τζίμι Φοντάνα, ο Πολ Άνκα και η Τζόαν Μπαέζ. Συνέθεσε μουσική για όλα τα είδη ταινιών – από ταινίες τρόμου μέχρι κωμωδίες – ενώ κάποιες από τις συνθέσεις του είναι πιο διάσημες από τις ίδιες τις ταινίες στις οποίες ακούστηκαν.

Άφησε πίσω του μία τεράστια μουσική κληρονομιά γράφοντας μεγάλες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας μέσα από ταινίες όπως «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», «Για Μια Χούφτα Δολάρια», «Κάποτε στη Δύση» και «Κάποτε στην Αμερική» του Σέρτζιο Λεόνε, «Danger: Diabolik» του Μάριο Μπάβα, «Συμμορία των Σικελών» του Ανρί Βερνέιγ, «Μέρες Ευτυχίας» του Τέρενς Μάλικ, «Αποστολή» του Ρόλαντ Τζόφι, «Οι Αδιάφθοροι» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, «Ο Επαγγελματίας» του Ζορζ Λοτνέρ, «Σινεμά ο Παράδεισος» και «Μαλένα» του Τζουζέπε Τορνατόρε.

Το 2007 τιμήθηκε με Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά του στην τέχνη της κινηματογραφικής μουσικής. Το 2016 βραβεύτηκε με Όσκαρ για το σάουντρακ της ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο, «Οι Μισητοί Οκτώ».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back