Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 15-12-2016, 19:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μονομερή ενέργεια χαρακτηρίζει ευρωπαίος αξιωματούχους την απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να παγώσει τα μέτρα για το χρέος ως αντίμετρο για την εξαγγελία της 13ης σύνταξης, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. 

Η ίδια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο MNI ότι υπάρχει έντονη διαφοροποίηση ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Eurogroup όσον αφορά τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για συνταξιούχους και νησιώτες. Η Κομισιόν εάν ήταν ενήμερη πρόσθεσε, δεν θα εξέφρασε καμία ένσταση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη στήριξη των Μοσκοβισί, Ολάντ και Σαπέν στην πολιτική αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού.


ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Έκτακτη σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα ζήτησε η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Το αίτημα των Σοσιαλιστών στηρίζει η ευρωομάδα της Αριστεράς και η ευρωομάδα των Πρασίνων.

Το θέμα έθεσε στην ολομέλεια του ΕΚ ο επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας εκ μέρους της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών.

Την πρόταση υποστήριξε και η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και ότι «δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωομάδα των Πρασίνων, επίσης, στήριξε την πρόταση για έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές της χειροκρότησαν θερμά κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Μπούλμαν διερωτήθηκε για ποιο λόγο παγώνουν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Για ποιο λόγο; Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει χρήματα αυτά τα Χριστούγεννα στους πιο φτωχούς συνταξιούχους. Θεωρούμε το μέτρο αυτό, λανθασμένο και υπερβολικό. 

Πιστεύουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει πάρα πολλά, και μετά από τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ότι έχει τηρηθεί και με το παραπάνω η οικονομική συμφωνία. Παρακαλώ, να διαβιβάσετε στον κ. Σουλτς το εξής: Η ομάδα μου θέλει να συγκληθεί έκτακτη διάσκεψη των προέδρων. Η ομάδα μου επιθυμεί να καλέσει εκεί τον κ. Ντάισελμπλουμ, να προσκληθεί να δικαιολογηθεί και να λογοδοτήσει ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων», ανέφερε. 

Πηγή: με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα