Την κατασκευή ενός επιχώματος με χαλικοπασσάλους σε ένα οδικό τμήμα 400 μ. επί του οδικού άξονα του μεγάλου δακτυλίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών.
Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια περίπου. Η αρχική μελέτη προέβλεπε ένα πιο «ελαφρύ» επίχωμα.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε απορρίψει τη λύση των χαλικοπασσάλων λόγω του πρόσθετου κόστους που απαιτούνταν και είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο του 2022 από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών να βρουν εναλλακτική λύση. Ωστόσο, το ζήτημα «πάγωσε», με την πρώην δημοτική αρχή να αφήνει το θέμα «ανοιχτό».
Η νυν δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα αποφάσισε να υιοθετήσει τη λύση που είχε προταθεί το 2022, αυτή των χαλικοπασσάλων, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες με το επιχείρημα ότι η «η κατασκευή ‘ειδικού’ επιχώματος από υψηλής πυκνότητας διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), που προβλεπόταν αρχικά στη μελέτη, αφενός δεν προσφέρει περαιτέρω ασφάλεια στην κατασκευή και αφετέρου - λόγω του υψηλού κινδύνου πλημμύρας της περιοχής – ελλοχεύει ο κίνδυνος πλεύσης της κατασκευής».
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Αρλέτος και Ελένη Ακονίδου αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία. Ο κ. Αρλέτος, ο οποίος ως αντιδήμαρχος είχε χειριστεί την όλη υπόθεση, είπε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το έργο» ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν κατατέθηκε εναλλακτική πρόταση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες –είναι όντως ένα ερώτημα, αλλά όσον αφορά τον κ. Αρλέτο, ήταν αντιδήμαρχος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας εκτίμησε ότι «μπορεί να σέρνεται άλλο το έργο» και ότι «αποτελεί μονόδρομο» το επίχωμα με χαλικοπασσάλους, προσθέτοντας ότι το έργο του μεγάλου δακτυλίου είναι έργο-γέφυρα στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027».
Είπε ακόμη «δεν θα κάνουμε έλεγχο για το 2016-2017 δεν έγιναν ίσως όλα σωστά». Την περίοδο εκείνη, τον Δήμο διοικούσε η δημοτική αρχή Θωμά Μπέγκα.
*Φωτό αρχείου