Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μόνο στον εκλογικό νόμο «τα χαλάνε»

Εικόνα του άρθρου Μόνο στον εκλογικό νόμο «τα χαλάνε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2016, 16:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχεδόν σε όλα συμφώνησαν νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, διατηρώντας τις απόψεις του ο καθένας για το θέμα της (νέας) διοικητικής μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στη συζήτηση που είχαν οι δύο άνδρες, παρουσία του βουλευτή Γιάννη Στέφου, της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη και θεματικών αντιπεριφερειαρχών (κ.κ. Πότσης, Καραμπίνας, Σιαράβας).

Τρία ήταν τα σημαντικά θέματα: ένα, το θέμα της Spider, το οποίο εξέθεσαν στον κ. Κουρουμπλή και οι εργαζόμενοι που περίμεναν στο κτίριο της Περιφέρειας. Σχετικά με το ζήτημα, ο υπουργός δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα προσωπικά στον πρωθυπουργό και ότι  «πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να κρατήσουμε το εργοστάσιο στον τόπο μας».

Δύο, οι αλλαγές στις τεχνικές υπηρεσίες. Ο κ. Καχριμάνης πρότεινε να υπάρχει μια τεχνική υπηρεσία, στην Περιφέρεια και όχι κατά τόπους (δήμοι, πανεπιστήμια κ.λπ.) γιατί αφενός δεν υπάρχει συντονισμός, αφετέρου διασπάται το δυναμικό. Ο κ. Κουρουμπλής μάλλον εξέλαβε θετικά το ζήτημα, προσθέτοντας επίσης ότι «υπάρχουν 100 δήμοι που είναι θνησιγενείς» και ότι υπάρχει ζήτημα ακόμα και με τον τρόπο διανομής των πόρων στην αυτοδιοίκηση, υπό την έννοια ότι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα οι φορείς της. Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει πίεση για να αλλάξουν τα κριτήρια παροχής χρημάτων για ληξιπρόθεσμα, ώστε να «χωράνε» περισσότεροι φορείς.

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε, ήταν οι παραχωρήσεις κτιρίων που ρημάζουν, από το κράτος, στους δήμους. Αναφέρθηκαν και ονομαστικά κάποια κτίρια σε όλη τη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Ηπείρου, ακόμα και γειτονικές εγκαταστάσεις της Γαλακτοκομικής (που εκεί βέβαια η Περιφέρεια θέλει πολύ περισσότερα από τα κτίρια). Ο κ. Κουρουμπλής ήταν και εκεί θετικός, κατηγορώντας μάλιστα τα «αθηνοκεντρικό κράτος» (παρότι ο ίδιος εκλέγεται στη Β’ Αθήνας και είναι υπουργός…) για την ιδιοκτησιακή αντίληψη σε τέτοια ζητήματα.

Ένα ακόμα θέμα που θεωρείται λήξαν, για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, για το οποίο ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό επειδή, όπως είπε, συνέβαλε να προχωρήσει το θέμα.

Μόνο σημείο πιθανής διαφωνίας ήταν ο εκλογικός νόμος. Ο κ. Καχριμάνης είπε στον υπουργό ότι με απλή αναλογική είναι πολύ δύσκολο να ασκηθεί διοίκηση τοπικά. «Μπαίνουν ακόμα και τα προσωπικά στη μέση και μπορεί να μην εγκριθεί ο προϋπολογισμός και να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι» είπε μεταξύ άλλων, θέλοντας να επισημάνει ότι «άλλο το κοινοβούλιο, άλλο το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο». Ο κ. Κουρουμπλής από την πλευρά του είπε ότι ναι μεν «καλή η δημοκρατία, αλλά να μην έχουν και απουσία διοίκησης», αλλά και ότι «διατηρεί τις δικές του απόψεις».

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καχριμάνης επιβεβαίωσε το καλό κλίμα και είπε ότι «χρειάζεται συνεργασία για να περάσουμε απέναντι». Ο δε κ. Κουρουμπλής ενέταξε τον περιφερειάρχη στους «ανθρώπους με τους οποίους αξίζει να συνδιαλέγεσαι» και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει μεν τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αυτή η μεταρρύθυμιση «να στέκεται καλά στα πόδια της».

Ο κ. Κουρουμπλής συνεχίζει αυτή την ώρα τις επισκέψεις του, με πρώτο στη σειρά το δήμαρχο Θωμά Μπέγκα. Νωρίς το πρωί, συνάντησε το μητροπολίτη Μάξιμο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back