ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο με ηλιακό θερμοσίφωνα στα Γιάννενα;

Εικόνα του άρθρου Μόνο με ηλιακό θερμοσίφωνα στα Γιάννενα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2023, 15:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώ τα έργα του προγράμματος «Εξοικονομώ» είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρώνονται, αναμένεται η επόμενη φάση, η οποία θα έχει και ηλικιακά κριτήρια.

Ταυτόχρονα, αναμένεται άμεσα το πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσίφωνα με ηλιακό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μάλλον αγνοεί την πραγματικότητα των Ιωαννίνων. Μπορεί δηλαδή να καλυφθούν οι ανάγκες ενός νοικοκυριού αποκλειστικά και μόνο από ηλιακό θερμοσίφωνα, σε μια πόλη χωρίς εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις (πχ αέριο), με κυρίως παλιές υποδομές –στις οποίες υποτίθεται ότι απευθύνονται βασικά αυτά τα προγράμματα- και με όχι δα και τρομερή έκθεση στον ήλιο (upd) και να είναι ενεργειακά βιώσιμο και όντως εναλλακτικό;

Σημειώνεται ότι όρος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, είναι η αντικατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα τουλάχιστον 40 λίτρων που αποσύρεται. Η επιδότηση είναι 50% ως 60%.

 Τα προγράμματα εξοικονόμησης έχουν στηρίξει σημαντικά την ανακαίνιση παλιών κατοικιών και τη, σε κάποιο βαθμό, «θωράκισή» τους, σε εποχές που οι ενεργειακές απώλειες κοστίζουν πολύ.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι «παρενέργειες». Για παράδειγμα, ο συνδυασμός των γενικότερων συνθηκών που ενίοτε χρησιμοποιούνται και ως πρόφαση και της εφαρμογής του προγράμματος, έχει εκτινάξει το κόστος σε κουφώματα. Μπορεί για παράδειγμα οι τιμές να διαφέρουν έως και 80% (πιο ακριβές) από τις περσινές.

Κάπως έτσι ένα ποσοστό της επιδότησης «εξαφανίζεται» από την αύξηση των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back