Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μιχ. Πλιάκος: «Φταίει ο γάιδαρος και χτυπάμε το σαμάρι»

Εικόνα του άρθρου Μιχ. Πλιάκος: «Φταίει ο γάιδαρος και χτυπάμε το σαμάρι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2021, 14:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ζίτσας ήταν τελικά αυτός που «κοκκίνισε» και τέθηκε σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου, με τον δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκου να εκφράζει όμως την αντίθεσή του και να αμφισβητεί την αναγκαιότητα μιας τέτοιας απόφασης.

Όπως επισημαίνει με νόημα σε γραπτή του δήλωση: «Φταίει ο γάιδαρος και χτυπάμε το σαμάρι». Ο κ. Πλιάκος επικαλείται την προ μηνών δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς που, όπως ανέφερε και σε χτεσινό του δημοσίευμα ο «Τύπος Ιωαννίνων», «η ανθρωπογεωγραφία και όχι μόνο, των μητροπολιτικών περιοχών, άρα και της Αττικής, δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά Δήμο. Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο, όσον αφορά υγειονομικούς κινδύνους»… «To απόγευμα της Παρασκευής εφαρμόζοντας τη λαϊκή μας παροιμία 'φταίει ο γάιδαρος και χτυπάμε το σαμάρι' ανακοίνωσε πως 'ο Δήμος Ζίτσας τίθεται σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου έως τη Δευτέρα 1η Μαρτίου» προσθέτει.

Αν και ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται σε μια μητροπολιτική περιοχή, ωστόσο αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο που κανονικά … «δεν υπάρχει στην παγκόσμια πρακτική».

Ο δήμαρχος κ. Πλιάκος συνεχίζει στη δήλωσή του λέγοντας ότι η μόνη ενημέρωση ή εμπλοκή που έχουν οι Δήμοι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, είναι έγγραφο που αποστέλλεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάθε Δευτέρα, με την εβδομαδιαία ενημέρωση ενεργών κρουσμάτων στο Δήμο (συνολικό αριθμό κρουσμάτων) χωρίς περισσότερα στοιχεία.

«Ενημερώνουμε ωστόσο και εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις ότι είναι άλλο η Κοινότητα Ζίτσας, άλλο η Δημοτική Ενότητα Ζίτσας και άλλο ο Δήμος Ζίτσας. Όταν κάποια στιγμή το κατανοήσουν αυτό, ας μας πουν ποια επαφή και με ποιο τρόπο μπορεί να έχουν π.χ. οι κάτοικοι της Κοινότητας Βερενίκης με τους κατοίκους της Κοινότητας Ζίτσας;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πλιάκος θέτει κι άλλα ερωτήματα προς τους αρμόδιους: Όπως πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που υπάρχουν στη Βιομηχανική Περιοχή και στην Ελεούσα; Ή αν θα επιτρέπονται οι αφίξεις-αναχωρήσεις επιβατών μετά τις 6 το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Β. Πύρρος», το οποίο, όπως επισημαίνει, ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Στη δήλωσή του, ο δήμαρχος απευθύνει παράλληλα έκκληση στους δημότες, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, να τηρήσει ο καθένας τα μέτρα προστασίας. Και τέλος, θέτει και το ζήτημα των εμβολιασμών. «Δηλώνουμε προς τους υπεύθυνους πως παραμένουμε στη διάθεσή τους σε ότι αφορά στη διαδικασία των εμβολιασμών Covid-19 σε κάθε Δημοτική Ενότητα με τη διάθεση κτιρίων και εξοπλισμού (ιατρείων, ψυγείων, κρεβατιών και ό,τι άλλο μας ζητηθεί), συμβάλλοντας έτσι στην εθνική μας προσπάθεια» σημειώνεται.

Όσον αφορά ποια ακριβώς θα είναι τα μέτρα που ισχύουν, ο κ. Πλιάκος επισημαίνει ότι αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ. Μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ που θα εξειδικεύει τα μέτρα, θα υπάρξει ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Κι ενώ ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται σε αυξημένη επιτήρηση, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης μέσω facebook και πάλι, ενημερώνει για την πορεία των κρουσμάτων στα Γιάννενα με… αγωνιστική διάθεση. «Αγώνας μέχρι να τελειώσουμε από την πανδημία όλοι μαζί. Σήμερα δύο θετικά στα Γιάννενα, εξαιρετικό νέο, 6 η Άρτα και 3 η Θεσπρωτία…» σημειώνει. 

Και κάνει και μια αναφορά για τα 21 χτεσινά κρούσματα των Ιωαννίνων, από τα οποία, όπως υπογραμμίζει, τα 10 σχετίζονται με τον Δήμο Ζίτσας...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back