Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

Μιλώντας με λέξεις που δεν πρέπει

Εικόνα του άρθρου Μιλώντας με λέξεις που δεν πρέπει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2022, 20:00
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Πουλημένος» του Πολ Μπέιτι δεν είναι ένα καινούργιο βιβλίο, καθώς έχει κυκλοφορήσει από το 2016. Είναι όμως ένα από τα πιο αστεία, σοφά και περιγραφικά, σε μια ιδιοφυή παράκαμψη της πολιτικής ορθότητας. Ο Μπέιτι σκιαγραφεί έναν ήρωα που ζει μια οριακά παράλογη ζωή, με διάφορες «διαγραμματικές» αναφορές σε πρότυπα, έργα, σπαράγματα της αμερικάνικης κουλτούρας.

Ο γιος, ο «Πουλημένος», μεγαλώνει σε ένα ιδιόρρυθμο περιβάλλον, όντας (και) πειραματόζωο για τον πατέρα του, που προσπαθεί να αποδείξει τις επιστημονικές του θεωρίες για τον ρατσισμό και να πιάσει και την καλεί. Όταν ο πατέρας πέφτει θύμα του εγγενούς ρατσισμού της εξουσίας στις ΗΠΑ, ο γιος μένει με ένα λογαριασμό κηδείας στο χέρι.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

O Μπέιτι, 60 χρονών σήμερα, είναι καθηγητής στο Κολούμπια (ή Κολάμπια, αν προτιμάτε). Με τον «Πουλημένο» κέρδισε το βραβείο Booker, αλλά μάλλον δεν το χρειάστηκε για να αποδείξει ότι ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στη γη, αυτή τη στιγμή.

Επίσης, ίσως είναι ο πιο βαθιά επηρεασμένος από τον Βόνεγκατ, σύγχρονος αμερικάνος συγγραφέας, επιρροή που παραδέχεται και ο ίδιος. Οι απομονωμένοι, συνεχώς σαρκαστικοί ήρωές του, καθώς και το spicy χιούμορ του, μοιάζει σαν ένα μακρύ stand up, όπου ο ίδιος ο δημιουργός, ανατρέπει κάθε προσπάθεια «ακύρωσης» της πλάκας, χωρίς όμως να γίνεται χαζός και απλά, πνεύμα αντιλογίας

Μπορείτε να βρείτε εδώ τον "Πουλημένο"

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back