Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μιας πεντάρας τρόμος: Το Penny Dreadful τελείωσε

Εικόνα του άρθρου Μιας πεντάρας τρόμος: Το Penny Dreadful τελείωσε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2016, 05:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

​Το Penny Dreadful πέρασε στην ιστορία ως η πιο λυρική εκδοχή «vampires VS werewolves» της τηλεόρασης. Εντάξει, το αδικεί κάπως ο χαρακτηρισμός, αλλά πολύ σπάνια μια σειρά προσπαθεί (και καταφέρνει) να πάρει πίσω την αξιοπιστία της και τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι (μπαρδόν;), όπως το κατάφερε αυτή η ερεβώδης αγγλικούρα που φτιάχτηκε από Αμερικάνους.

Μετά από τρεις σεζόν λοιπόν, το PF έλαβε τέλος πριν από λίγες μέρες, με δύο επεισόδια μαζεμένα, τα οποία ενδέχεται να είναι και τα καλύτερα της σειράς, αν εξαιρεθεί η αγωνία των πρώτων επεισοδίων να μάθουμε τι στο καλό γίνεται, ποιος κυνηγάει ποιον, με ποιους είμαστε, ποιος δαγκώνει κ.λπ.

Spoilers φυσικά δεν θα βρείτε σε αυτό το κείμενο. Ωστόσο, μια πρώτη εκτίμηση που μπορεί να γίνει και να είναι σχετικά ακίνδυνη, είναι ότι η σειρά καταλήγει σε αυτό από το οποίο ξεκίνησε: στο πεπερασμένο της ανθρώπινης φύσης. Ο Τζον Λόγκαν που έφτιαξε αυτή τη μίξη χαρακτήρων, δίνοντας ραντεβού στην ίδια ιστορία στο θρύλο του Δράκουλα κατά Μπραμ Στόκερ, στον Ντόριαν Γκρέι, στον Φράνκεσταϊν, είναι ικανότατος σεναριογράφος, ίσως ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή μαζί με τον Ντέιβιντ Μπένιοφ στο Χόλυγουντ. Το Penny Dreadful όμως υπήρξε αρκετά άνισο σε όλη του την έκταση. Ωστόσο, κατάφερε να ισορροπήσει στο τέλος βασιζόμενο στο αισθητικό του κομμάτι, στο μανιπουλάρισμα των συναισθημάτων. Ε, εντάξει και λίγο στο αίμα και την κλωτσοπατινάδα…

Πάντως, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις που από την αρχή παλεύουν με τη γραφικότητα και πότε κερδίζουν, πότε χάνουν όπως το Strain, το Penny Dreadful θα μείνει στην ιστορία για τρία πράγματα: για τη φωνή του Τίμοθι Ντάλτον, για την Εύα Γκριν που παραμένει η πιο όμορφη και χαρισματική συνάντηση των λαών και των πολιτισμών και για το ελεγειακό του τέλος.

Αν λοιπόν σας τρώει η κρίση της μέσης ηλικίας, το στρες σας καταβάλλει και σκέφτεστε ότι όλοι και όλες μια μέρα θα αποδημήσουμε από αυτή τη διάσταση, να ξέρετε ότι έχετε δίκιο. Κανείς δεν ζει αιώνια, αλλά για να απαλύνετε τα άγχη, δείτε τη σειρά στην οποία κάποιοι και κάποιες πληρώνουν το τίμημα της αιωνιότητας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back