Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ζωή σαν τη φωτιά: πέθανε ο Νίκος Κούνδουρος

Εικόνα του άρθρου Μια ζωή σαν τη φωτιά: πέθανε ο Νίκος Κούνδουρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2017, 21:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Νίκος Κούνδουρος, ο κρητικός σκηνοθέτης, πέθανε στα 91 του, σήμερα. Υπήρξε από τους σημαντικότερους έλληνες κινηματογραφιστές, με ταινίες και ντοκιμαντέρ αναφοράς, στο παγκόσμιο κινηματογραφικός στερέωμα. Γεννήθηκε το 1926 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, σε μεγαλοαστική οικογένεια, και σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μέλος του ΕΑΜ στην κατοχή, εξορίστηκε στη Μακρόνησο κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Σε σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη ξεκινάει τη σκηνοθεσία το 1954, με την ταινία «Μαγική Πόλις» και συνεχίζει με τον «Δράκο» και τον εκπληκτικό Ντίνο Ηλιόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο «Δράκος» ορίζει το «σύνορο» του ελληνικού σινεμά για πολλά χρόνια, ενώ για πρώτη φορά ταινία του προβλήθηκε από το BBC το 1957: πρόκειται για τους «Παράνομους», την πρώτη ταινία με θέμα τον Εμφύλιο. Το 1975 συνεχίζει να πρωτοπορεί, γυρίζοντας γτο μουσικό ντοκιμαντέρ «Τα Τραγούδια της Φωτιάς» με τις πρώτες μεγάλες συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη και  του Γιάννη Μαρκόπουλου, μετά τη χούντα.  

Είχε διατελέσει πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, ενώ το 1998 εκδόθηκε βιβλίο του (Stop Carre), με μακέτες, σχέδια και φωτογραφίες από τα πρόσωπα, τα σκηνικά και τα κοστούμια των ταινιών του. Το 2009 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Ονειρεύτηκα πως πέθανα».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back