Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια (τριετής) μελέτη για το αγρόκτημα Κατσικά

Εικόνα του άρθρου Μια (τριετής) μελέτη για το αγρόκτημα Κατσικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2022, 02:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και του αγροκτήματος Κατσικά, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, ως πάρκου αγροτικής καινοτομίας, με προϋπολογισμό 124.000 ευρώ, πρόκειται να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στην αυριανή της συνεδρίαση.

Πρόκειται για τη γνωστή μελέτη την οποία ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επικαλείται εδώ και μήνες ως απάντηση στην έντονη κριτική που έχει δεχθεί για τις παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει (βελτίωση υφιστάμενων οδών, δημιουργία πλατωμάτων με αμμοχάλικο κ.λπ.), με αφορμή και την αποθήκευση των δοκαριών του πρώην κλειστού γηπέδου ξιφασκίας.

Ήταν τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ο κ. Καχριμάνης, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κριτική για τις ενέργειές του, δήλωνε: «Το σχέδιο -για το οποίο εκπονείται συνολική μελέτη- περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ευρύτερου μητροπολιτικού-περιβαλλοντικού πάρκου στο οποίο θα συνυπάρχουν αγροτικές δραστηριότητες, αγορά παραγωγών και αθλητικές-πεζοπορικές δραστηριότητες αναψυχής».

Η «συνολική μελέτη που εκπονείται»… δεν έχει γίνει ακόμα. Η αυριανή έγκριση της προγραμματικής σύμβασης είναι το πρώτο βήμα, με ομάδα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να αναλαμβάνει το όλο εγχείρημα. Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της μελέτης είναι δε τρία χρόνια.

Στο πάρκο αγροτικής καινοτομίας περιλαμβάνεται πάντως η δημιουργία Κέντρου Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Ζώων με έμφαση στις ντόπιες φυλές (και δη το μπούτσικο), Κέντρου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και αγοράς παραγωγών, όπως έχει ανακοινωθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Παράλληλα, η επιδίωξη είναι να υπάρξουν συνεργασίες σε ερευνητικό επίπεδο με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ινστιτούτο Γάλακτος κι άλλους φορείς, αλλά και σε επίπεδο εκπαίδευσης.

Η όλη έκταση φτάνει στα 900 στρέμματα, μεγάλο μέρος της οποίας αφορούν υγρολίβαδα. Στο πάνω μέρος της έκτασης, υπάρχει ένα συγκρότημα 13 παλιών κτιρίων, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του πρώην Γεωργικού Σταθμού.

Διαβάστε:

Το παραλίμνιο αγρόκτημα των 1000 στρεμμάτων

Σημειωτέον ότι τα διάφορα σχέδια του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη προέβλεπαν τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στα υγρολίβαδα του Κατσικά.

Και μια απαραίτητη διευκρίνιση: Στη μελέτη αυτή δεν περιλαμβάνεται η έκταση της πρώην ΔΕΛΙ, στη… «γωνία» του αγροκτήματος, όπου η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να τοποθετήσει το πρώην κλειστό γήπεδο ξιφασκίας. Για το πρώην κλειστό γήπεδο, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back