Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Μια συζήτηση σεξουαλική διαδικτυακή κακοποίηση των ανηλίκων

Εικόνα του άρθρου Μια συζήτηση σεξουαλική διαδικτυακή κακοποίηση των ανηλίκων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2022, 21:27
ΕΛΛΑΔΑ

Η ανάγκη συστηματικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος αναφέρθηκε ως το κυρίαρχο προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής σεξουαλικής αποπλάνησης/κακοποίησης ανηλίκων κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλευτικού Οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INHOPE -ενός παγκόσμιου οργανισμού που λειτουργεί από το 1999 και συντονίζει τις δράσεις 50 διαφορετικών Hotlines σε 46 διαφορετικές χώρες- ανάμεσά τους και την Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr- το 2021:

  • Δέχτηκε 1 εκατομμύριο καταγγελίες με URL με εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης
  • Το 82% των καταγγελιών αφορούσε σε νέο περιεχόμενο (που δεν είχε καταγγελθεί ξανά)
  • Το 72% των διευθύνσεων URL παράνομου περιεχομένου αφαιρέθηκαν από το διαδίκτυο εντός τριών ημερών.
  • Το 96% του περιεχομένου αφορούσε κορίτσια
  • Το μεγαλύτερο μέρος των καταγγελιών αφορά την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία


Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Δρ. Γιώργος Νάκος, το 2021 υπήρξε μικρή αύξηση στα περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (288 περιστατικά) και αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι οι ιστοσελίδες που φιλοξενούν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έχουν πλέον καλύτερη δομή και κατηγοριοποίηση του υλικού με σκοπό τη στοχοποίηση των θυμάτων.  

Προβληματισμό προκαλεί η απότομη αύξηση των υποθέσεων αποπλάνησης ανήλικών που καταγράφεται όχι μόνο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και από τις πλατφόρμες παιχνιδιών. 

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Νάκο μια διαρκώς αυξανόμενη επικίνδυνη τάση είναι η παραγωγή υλικού για προσωπική χρήση και ο διαμοιρασμός του μέσω διαδικτύου, όπου σε αυτό το υλικό καταγράφονται όλο και πιο μικρές ηλικίες ανηλίκων. Μάλιστα υπάρχει σημαντική αύξηση και στις υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας. 

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση της εκπροσώπου του Πάνελ νέων Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου η οποία μετέφερε στους συμμετέχοντες το πόσο απενοχοποιημένα βλέπουν οι νέοι την επαφή με αγνώστους μέσω διαδικτύου και τόνισε ότι η συστηματική ενημέρωση  είναι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης του φαινομένου. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back