ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια συζήτηση για την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο

Εικόνα του άρθρου Μια συζήτηση για την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2016, 12:10
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεγάλη η χάρη μας. Ολόκληρη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφιερώθηκε χθες στην πορεία του ελληνικού προγράμματος με τους ευρωβουλευτές να εκφράζουν να το πούμε κομψά «διαφορετικές απόψεις». Δικαίωμα στην πολυφωνία.

Μπορεί ο Πιέρ Μοσκοβισί να παρουσίασε μερικές καθησυχαστικές ειδήσεις απαριθμώντας μια μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν δρομολογηθεί, αλλά οι υπόλοιποι, όχι όλοι υπήρξαν και αυτοί που μας έδωσαν συγχαρητήρια για τις δύσκολες αποφάσεις που έχουμε πάρει (η κυβέρνηση εννοείται), μας κατηγόρησαν (την κυβέρνηση εννοείται πάλι) ότι δεν κάνουμε αρκετά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και παρότρυναν το Eurogroup και την Ελλάδα να συμφωνήσουν επί ενός σοβαρού και αξιόπιστου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Υπονοώντας μάλλον ότι μέχρι τώρα τα προγράμματα ήταν γελοία και αναξιόπιστα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές είχαν διαφορετικές γνώμες και στο ζήτημα των οικονομικών προοπτικών. 

Μερικοί αναφέρθηκαν στα βελτιωμένα στοιχεία που αναμένονται στον τομέα της ανάπτυξης για το επόμενο έτος και το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ενώ άλλοι εστίασαν στο θέμα του δημόσιου χρέους, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται. 

Κάποιοι έθεσαν την Ελλάδα ως παράδειγμα της αποτυχίας του ενιαίου νομίσματος «που πρέπει να καταργηθεί». Βεβαίως κάπου ακούστηκε και η ανάγκη ελάφρυνσης τους χρέους.

Από την άλλη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία ξεπερνά σε προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία έκθεση προβλέπει πως η Ελλάδα θα καταγράψει εφέτος ανάπτυξη 0,1%. Σημειώστε ότι στο προσχέδιο προβλέπει για φέτος ύφεση 0,3%.

Αλήθεια πιστεύετε ότι μπορεί να οδηγήσει κάπου όλος αυτός ο παραλογισμός; Εδώ και έξι χρόνια, η χώρα στροβιλίζεται χωρίς πυξίδα. Η υπερφορολόγηση εξαντλεί τις αντοχές των πολιτών και των επιχειρήσεων, η ανεργία διατηρείται στα ύψη, ενώ κατακτήσαμε πρωτιά και στην εργασιακή ανασφάλεια. Οι νέοι αναζητούν πλέον την τύχη τους στο εξωτερικό, όχι μόνο γιατί δεν βρίσκουν δουλειά, αλλά και επειδή η χώρα τους δεν τους εξασφαλίζει ένα εργασιακό περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα που πέρασε στα «ψιλά».

Το ερώτημα είναι πόσο ακόμα; Και εδώ δεν έχουμε απάντηση. Όπως δεν είχαν και οι ευρωβουλευτές κατά τη χθεσινή, αφιερωμένη στην Ελλάδα, συζήτηση. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back