Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια συνεργασία για το καλαρρύτικο πρόβατο

Εικόνα του άρθρου Μια συνεργασία για το καλαρρύτικο πρόβατο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2021, 00:36
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια συνεργασία ξεκίνησε η Περιφέρεια Ηπείρου στο επίπεδο του πρωτογενούς τομέα, και δη της προβατοτροφίας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στο πλευρό ομάδας ερευνητών του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Αρσένο. Η ομάδα αυτή συμμετέχει σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Εκτροφή μικρών μηρυκαστικών για αποδοτικότητα και ανθεκτικότητα» ( https://www.smarterproject.eu/). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσα από αυτό το πρόγραμμα υπάρχει η επιλογή για ευρεία μελέτη της γενετικής δομής της φυλής καλαρρύτικο.

Το καλαρρύτικο πρόβατο είναι μία από τις εγχώριες φυλές που είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου με μοναδικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος και γάλακτος. Εντούτοις, όπως αναφέρεται, μέχρι σήμερα οι μελέτες της γενετικής δομής και της ποικιλότητας του πληθυσμού της φυλής είναι ελλιπείς.

Στο πλαίσιο λοιπόν της συνεργασίας του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας και της Περιφέρειας Ηπείρου, την 1η Ιουνίου έγινε στο Μέτσοβο συνάντηση εργασίας του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και μελών της ομάδας ερευνητών και του κ. Αρσένου. Για την εκτίμηση του γενετικού δυναμικού των προβάτων της φυλής Καλαρρύτικο, θα «εμπλακεί» ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού (περίπου 400 ζώα). 

Ήδη, στην περιοχή του Μετσόβου συμμετέχει μία εκτροφή με δείγμα 200 ζώων (από ποίμνιο 900 ζώων) στα οποία, πέρα από τη γενετική ταυτοποίηση, γίνεται μελέτη της διατροφικής συμπεριφοράς τους με συστήματα δορυφορικού εντοπισμού τους (gps), που τοποθετούνται στα ζώα, ώστε, σε συνδυασμό με την ανάλυση δειγμάτων από χόρτα του βοσκότοπου, να δοθεί μια πλήρης εικόνα της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκτροφείς προβάτων της φυλής Καλαρρύτικο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του περιφερειάρχη και με άλλους εκτροφείς καθαρόαιμων προβάτων της φυλής (σε Καλαρρύτες, Συρράκο και σε άλλες περιοχές) ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή την ερευνητική προσπάθεια.

«Απώτερος στόχος αυτής της συνεργατικής προσπάθειας είναι να αναδειχθεί η σημασία του γενετικού δυναμικού του καλαρρύτικου προβάτου για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων διασφαλίζοντας παράλληλα την γεωγραφική ομαδοποίηση των πληθυσμών σε σχέση με τις περιοχές προέλευσής τους εστιάζοντας στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου και έχοντας εξασφαλίσει την ιχνηλασιμότητά τους με τη βοήθεια καινοτόμων μεθόδων γενετικής ταυτοποίησης που θα στηρίξουν βιωσιμότητα των υφιστάμενων εκτροφών και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την μελλοντική εξέλιξή τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την οποία υπογράφει ο κ. Αρσένος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back