ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια συναυλία στη Συναγωγή

Εικόνα του άρθρου Μια συναυλία στη Συναγωγή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2023, 19:39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Μια συναυλία βασισμένη στη σεφαραδίτικη και ρωµανιώτικη μουσική παράδοση με τίτλο ««Adio Querida – Αδονάι Ατά» διοργανώνουν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στη Συναγωγή, στο Κάστρο.

Συμμετέχουν: Ελένη Βουδουράκη, τραγούδι, Μάρκος Μπατίνος (ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων), τραγούδι, Βικτωρία Κυριακίδη, φλάουτο, Θοδωρής Λυκουρόπουλος, βιολί, Σόλης Μπαρκί, κρουστά, Κώστας Αρσένης, κοντραμπάσο, Σάκης Νεγρίν, κιθάρα-ενορχηστρώσεις-επιμέλεια.

Σεφαραδίτες ονομάζονται οι Εβραίοι που εξορίστηκαν από την Ισπανία, από το 1492 και μετά, από τους τότε βασιλείς Φερδινάνδο και Ισαβέλλα. Αυτό ήταν ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν  παράλληλα με την εγκαθίδρυση του Καθολικισμού ως επίσημη θρησκεία του κράτους. Αυτό το κύμα προσφύγων κατέφυγε σε νέες  πατρίδες και δημιούργησε νέες κοινότητες σε όλα τα τότε γνωστά αστικά κέντρα, κυρίως λιμάνια, της Μεσογείου.

Ρωμανιώτες ονομάζονται οι Εβραίοι που μετοίκησαν στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα (περί τον 3ο αι. π.Χ.) είτε λόγω εμπορικών συναλλαγών είτε λόγω των αλλεπάλληλων κυμάτων εξορίας και καταστροφών του Ναού από διάφορους κατακτητές. Η μουσική παράδοση των Ρωμανιωτών έχει μεγάλη συγγένεια με αυτόν του ελληνοχριστιανικού περιβάλλοντος λόγω της μακραίωνης συνάφειας και ώσμωσης των δύο παραδόσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back