Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 17-09-2018, 14:17
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια μικρή έκθεση με αρχιτεκτονικά μέλη και αναθηματικές επιγραφές από την κατεστραμμένη Συναγωγή Χαντάς των Ιωαννίνων επιμελήθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (ΕΜΕ) και παρουσιάζεται στη σημερινή Συναγωγή μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Τα λιγοστά στοιχεία από το «ωξινό συναγώ» όπως λεγόταν παλιά, εντοπίστηκαν σε ιδιωτικές οικίες και κήπους της πόλης και παραδόθηκαν στην Κοινότητα όπου ανήκουν.Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων διατηρούσε δυο συναγωγές. Η Καχάλ Καντός Γιασάν, η Παλαιά Ιερά Συναγωγή ή «Μέσα Συναγώι», βρίσκεται στην εβραϊκή συνοικία του Κάστρου στην οδό Ιουστινιανού και χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, πέρασε διάφορες φάσεις ανακατασκευής, με βασικότερη αυτή του 1826, που έδωσε και στη συναγωγή τη σημερινή της μορφή.

Η Καχάλ Καντός Χαντάς, η Νέα Ιερά Συναγωγή ή «Έξω Συναγώι», χτίστηκε έξω από το Κάστρο στο τέλος της αποκαλούμενης Μεγάλης Ρούγας, στη σημερινή οδό Γιοσέφ Ελιγιά και εγκαινιάστηκε το 1841. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως φυλακή και στη συνέχεια καταστράφηκε. Κατεδαφίστηκε τελικά τη δεκαετία του 1960, προκειμένου να δοθεί χώρος σε πολυκατοικίες για τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας που επέζησαν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
PLayschool πισω