πλαισιο πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια σπείρα με οικογενειακούς δεσμούς και λεία 140.000 ευρώ

Εικόνα του άρθρου Μια σπείρα με οικογενειακούς δεσμούς και λεία 140.000 ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2017, 18:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα 140.000 ευρώ ξεπερνά η λεία της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να διέπραξε κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια στους νομούς Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Κέρκυρας από τον Μάιο του 2017. Στην πολυμελή σπείρα αποδίδονται από τουλάχιστον 132 κλοπές και απόπειρες (από όσες έχουν εξιχνιαστεί).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εξάρθρωση της σπείρας έγινε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου. Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αστυνομία, η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χτες σε Γιάννενα, Βόνιτσα και Αιτωλικό. Η επιχείρηση κατέληξε στη σύλληψη ενός 36χρονου Έλληνα, που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της σπείρας και 11 ακόμα Ελλήνων -με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από 19 έως 45 ετών). Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη επτά Ελλήνων που εμπλέκονται στην οργάνωση. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας ακόμη 27χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για αντίσταση και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Μάιο του 2017 και έχοντας ως σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, επιχειρούσαν οργανωμένα με σχέδιο, συγκεκριμένη μεθοδολογία, καταμερισμό περιοχών και διασύνδεση των μελών, τη διάπραξη κλοπών-διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η εγκληματική ομάδα ήταν δομημένη με τη μορφή οργάνωσης «οικογενειακού σχήματος» με αρχηγικό μέλος τον 36χρονο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους κατά περίπτωση (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, εξασφάλιση οχήματος προσέγγισης-διαφυγής των υποψήφιων «στόχων», οργάνωση προπαρασκευαστικών ενεργειών).

Η οργάνωση ήταν διαρθρωμένη σε τρεις επιχειρησιακές υποομάδες, οι οποίες επανδρώνονταν με βάση κυρίως τον τόπο κατοικίας των μελών της και δρούσαν άλλοτε αυτοτελώς και άλλοτε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη των άλλων υποομάδων, «ενώ οι δράστες διατηρούσαν μεταξύ τους οικογενειακούς δεσμούς, οι οποίοι μεταφράζονταν σε απόλυτη πίστη και προσήλωση στις αρχές και οδηγίες της οργάνωσης και στην προστασία των μελών της».

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα. Συγκεκριμένα, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, επέλεγαν τις περιοχές, τις οποίες εξερευνούσαν για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους και μετέβαιναν στην περιοχή που επέλεγαν πρωινές και απογευματινές ώρες, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης. Στη συνέχεια είτε εντόπιζαν εκείνη τη στιγμή κυρίως οικίες οι οποίες ήταν πρόσφορες προς διάρρηξη, είτε μετέβαιναν σε οικίες τις οποίες είχαν σε προγενέστερο χρόνο εντοπίσει, έχοντας συλλέξει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση των ηλικιωμένων κυρίως ιδιοκτητών. Αφού πραγματοποιούσαν κατόπτευση των οικιών, εισέρχονταν στους χώρους είτε διαρρηγνύοντας σημεία εισόδου είτε από ανασφάλιστα σημεία και αφαιρούσαν κυρίως χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα  τιμαλφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έδρασαν και με τη μέθοδο της απασχόλησης: στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δυο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους. Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν, ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία κυρίως συγγενικών τους προσώπων είτε άλλων.

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΚΥΡΙΩΣ

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 81 διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, 40 σε περιοχές της Λευκάδας, έξι διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές των Ιωαννίνων, δύο διαρρήξεις σε περιοχές της Πρέβεζας, δύο διαρρήξεις στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και μία περίπτωση διάρρηξης σε περιοχή της Κέρκυρας.

Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω: το χρηματικό ποσό των 2.190 ευρώ και των 11.000 λιρών Ιταλίας, ως προερχόμενο από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης, αεροβόλο όπλο με διόπτρα, κυνηγετικό όπλο, τρία αυτοκίνητα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων, δύο φορητοί υπολογιστές, ψηφιακή βιντεοκάμερα, σιδερογροθιά, 23 κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους δράστες έχουν απασχολήσει και στο  παρελθόν τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία επρόκειτο να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back