ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με διδακτικά βιβλία

Εικόνα του άρθρου Μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με διδακτικά βιβλία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2017, 20:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχεδόν 300 διδακτικά βιβλία και συλλογές με σπάνιες εκδόσεις από τον 16οέως τα μέσα του 20ου αι, που διασώζονται σε βιβλιοθήκες δημοτικών σχολείων χωριών του Ζαγορίου, θα είναι διαθέσιμα για το κοινό μέχρι τα τέλη του Μαΐου μέσω της ιστοσελίδας του δήμου Ζαγορίου www.zagori.gov.gr . Τα βιβλία και οι συλλογές καταγράφηκαν, ψηφιοποιήθηκαν και αναδείχθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικής μελέτης που υλοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Παπαγεωργίου. 

Η επιστημονική μελέτη με τίτλο «Η ιστορία και η διακίνηση του διδακτικού βιβλίου στο Ζαγόρι. Καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της φυσιογνωμίας των συλλογών»,παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Απριλίου στην Πασχάλειο Σχολή στο Καπέσοβο. Η επιλογή του χώρου αυτού για την παρουσίαση της μελέτης δεν ήταν τυχαία, καθώς πρόκειται για έναν χώρο που στο παρελθόν αποτέλεσε χώρο εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η όλη δουλειά χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση» και υλοποιήθηκε μέσω της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

«Τα βιβλία στα δημοτικά σχολεία του Ζαγορίου κρύβουν στα σπλάχνα τους μεγάλη ιστορία, για τον συγγραφέα τους,για τον κάθε δωρητή, τους μαθητές και τις μαθήτριες που για χρόνια τα έπιαναν στα χέρια τους και έμαθαν γράμματα, σε δύσκολες εποχές. Ένας τέτοιος θησαυρός, ιστορικός, πολιτιστικός, κοινωνικός, αναδεικνύεται και θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ύστερα από την επιστημονική παρέμβαση που έγινε», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης, ο οποίος ευχαρίστησε το ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση» τόσο για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου όσο και για όλες τις χορηγίες προς το Πανεπιστήμιο. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο αναπληρωτής πρύτανη Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος μίλησε για τις δράσεις του Πανεπιστημίου στην περιοχή του Ζαγορίου, ενώ έδωσε τα συγχαρητήριά του στον καθηγητή κ. Παπαγεωργίου και την ερευνητική ομάδα. 

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, από την πλευρά του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πασχάλειο Σχολή που «θυμίζει σε όλους το πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν και τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες παρεχόταν η εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια και, βεβαίως, μας στεναχωρεί η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα». Ο κ. Σπύρου επισήμανε ότι υπάρχει πλούσιο υλικό σε σχολεία, σε εκκλησίες και σε πρώην κοινοτικά καταστήματα του Ζαγορίου που δυστυχώς καταστρέφεται. 

Κατά την εκδήλωση, ο διδάκτορας Παντελής Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την καταγραφή και την ψηφιοποίησητων βιβλίων. Η ψηφιακή αυτή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει κυρίως εγχειρίδια γραμματικής (ελληνικής και ξένων γλωσσών), επιστολογραφίας, ρητορικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, θεολογίας και ασκητικής, παιδαγωγικής, μυθολογίας, γεωγραφίας, φυσικής και αστρονομίας, γεωμετρίας και άλγεβρας, εμποριολογίας καθώς και εκδόσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, Νεοελλήνων και Φαναριωτών, Λατίνων και Δυτικο-ευρωπαίων, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά και διάφορες μελέτες. 

Στην ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Παπαγεωργίου, συμμετείχαν ο ομότιμος πια καθηγητής Γιώργος Πλουμίδης (διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας), ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλολογίας Αθανάσιος Αγγέλου, η υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας και Αρχαιολογίας Νικολέττα Προβατά, ο διδάκτορας Παντελής Παπαγεωργίου, ο επιστήμονας πληροφορικής Γιώργος Λίτσος και ο υπεύθυνος διαχείρισης του προγράμματος από το ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση» Ράλλης Κιράνης. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back