Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πρώτη «γεύση» έργων για το 2021

Εικόνα του άρθρου Μια πρώτη «γεύση» έργων για το 2021
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2020, 18:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο» χαρακτηρίζει το νέο πρόγραμμα έργων για το 2021 η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου, ένα όργανο με συμβουλευτικό χαρακτήρα στο οποίο συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημαρχείου, ο συνολικός προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος, που «θα απαντά σε προβλήματα της καθημερινότητας και θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων» όπως σημειώνεται, ανέρχεται στα 68,3 εκατ. ευρώ. Και πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός των έργων που ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί, ανέρχεται στα 11,5 εκατομμύρια, ο προϋπολογισμός των έργων που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης στα 13,7 εκατομμύρια και ο προϋπολογισμός των έργων που βρίσκονται σε φάση μελέτης στα 37,9 εκατομμύρια. Ο προϋπολογισμός των νέων έργων φτάνει στα 4,9 εκατομμύρια.

Οι αριθμοί, βέβαια, κρύβουν διάφορες αλήθειες. Καταρχάς, στο τεχνικό πρόγραμμα συναντά κανείς έργα που μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά και πάει λέγοντας. Επιπλέον «συμμετέχουν» όλα τα έργα του ΕΣΠΑ που έχουν μια πορεία ετών. Όπως για παράδειγμα, η ολοκλήρωση του μεγάλου δακτυλίου της πόλης (κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου-κόμβος Βογιάνου), προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, ένα έργο που δεν έχει δημοπρατηθεί καν.

Όσον αφορά τα νέα έργα, αυτά είναι συνολικά 16, άλλα μικρά και άλλα λίγο μεγαλύτερα, και τα οποία δεν ολοκληρώνονται μέσα σε έναν χρόνο. Το μεγαλύτερο είναι η διαμόρφωση οδικού δικτύου και η κατασκευή λοιπόν υποδομών σε Νέα Ζωή, Καρδαμίτσια, Κάτω Νεοχωρόπουλο και Λόφο Βελισσαρίου, με έναν προϋπολογισμό 700.000 ευρώ. Ενδιαφέρον έχουν δε δύο έργα: η ανάπλαση του πάρκου Κατσάρη (280.000 ευρώ) και η διαμόρφωση πεζόδρομων και οδών ήπιας κυκλοφορίας στο Τζαμί Καλούτσιανης (200.000 ευρώ).

Από ένα τεχνικό πρόγραμμα, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να παρουσιαστούν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σημασία έχει πάντα και τα έργα που… λείπουν, όπως είναι η αξιοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back