ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πρόταση για την αξιοποίηση της Πασχαλείου Σχολής στο Καπέσοβο

Εικόνα του άρθρου Μια πρόταση για την αξιοποίηση της Πασχαλείου Σχολής στο Καπέσοβο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2023, 09:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη μετατροπή της Πασχαλείου Σχολής στο Καπέσοβο Ζαγορίου σε έναν σύγχρονο και μουσειακό χώρο επιδιώκει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου «Αλέξης Νούτσος».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, στις 26 Νοεμβρίου έγινε η παρουσίαση μιας σχετικής προμελέτης την οποία εκπόνησε η αρχιτέκτονας-μουσειολόγος Μελίνα Παπαδοπούλου εκ μέρους του συλλόγου.

Η πρόταση έρχεται να αξιοποιήσει όλα τα τεκμήρια της συλλογής του Καπεσόβου, όπως ένα από τα 12 γνήσια αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα, αυθεντικά βιβλία της βιβλιοθήκης του παλιού σχολείου, ανθίβολα, εικόνες των Βογάδων αγιογράφων, μοτίβα λαϊκής τέχνης εξαιρετικής δεξιοτεχνίας, καθώς και μια πληθώρα χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων.

«Στο επίκεντρο δεν βρίσκονται τα αντικείμενα, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι, ως δημιουργοί, χρήστες, φορείς μνήμης και συνδημιουργοί περιεχομένου» σημειώνεται σε ανακοίνωση του συλλόγου. Μεταξύ άλλων προτείνεται η καταγραφή και βιντεοσκόπηση διηγήσεων από τις αναμνήσεις των γηραιότερων κατοίκων, ενώ το όλο περιεχόμενο αποδίδεται με οπτικοακουστικό υλικό, qr codes, διαδραστικές οθόνες αλλά και vr τεχνολογία.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης αίθουσα μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων, διαλέξεων και εκδηλώσεων.

«Η μεγαλύτερη φιλοδοξία του μουσείου να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο και τον πυρήνα ενός μουσειολογικού δικτύου που θα αφυπνίσει και θα ενώσει όλα όσα έχει να προσφέρει το Ζαγόρι, είτε είναι άλλα μουσεία και οργανισμοί, είτε σημεία πολιτιστικών και φυσικών διαδρομών» αναφέρεται.

Τέλος, η προμελέτη προβλέπει αξιοποίηση και του προαύλιου χώρου για τη δημιουργία του πρώτου festival camping πολιτισμού στην Ελλάδα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3