ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια περίπλοκη υπόθεση ο οργανισμός λειτουργίας

Εικόνα του άρθρου Μια περίπλοκη υπόθεση ο οργανισμός λειτουργίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2016, 20:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο οργανισμός λειτουργίας της Περιφέρειας Ηπείρου, αναθεωρημένο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, εγκρίθηκε μεν κατά πλειοψηφία, αλλά μάλλον… λίγοι τον κατάλαβαν. Σίγουρα, ένας από αυτούς είναι ο εισηγητής του Δημήτρης Σιώλος, εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, ο οποίος στην εισήγησή του είπε μεταξύ άλλων ότι ρυθμίζονται κάποια ζητήματα που αιτήθηκαν οι ίδιες οι περιφέρειες (όπως πχ η μετακίνηση μαθητών), αλλά και εισάγονται νέες αρμοδιότητες. «Η Περιφέρεια γίνεται υπεύθυνη και υπόλογη για τη διαχείριση των οικονομικών της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιώλος, για το θέμα που σήκωσε τις περισσότερες αντιδράσεις. Ειδικά για το ζήτημα, ο Σπύρος Αλεξίου, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας των υπαλλήλων, αλλά και των τριών συλλόγων που αντιστοιχούν σε κάθε νομό, πλην Ιωαννίνων (ο τοπικός σύλλογος δεν τοποθετήθηκε δια ζώσης στο συμβούλιο) είπε ότι «δεν μπορεί όμως διατάκτης της δαπάνης να ελέγχεται από τον υφιστάμενό του» και πρόσθεσε ότι η διαφωνία των εργαζόμενων έγκειται στην ουσία της διάταξης και όχι στο αν θα δουλέψουν περισσότερο ή λιγότερο. Ειδικά για το προσωπικό, που όλοι είπαν ότι δεν περισσεύει αλλά λίγοι ζήτησαν να γίνει σχετικό αίτημα, ο κ. Αλεξίου τόνισε ότι «δεν μπορεί να τα φορτωνόμαστε όλα εμείς. Πρέπει να προβλέπεται προσωπικό. Οι υποσχέσεις ότι θα έρθει με τις μετατάξεις, είναι αμφίβολες». 

Ο σύμβουλος της ΑΡΠΗ Νίκος Ζήκος για το συγκεκριμένο ζήτημα π.χ., έκανε την παρατήρηση ότι θα πρέπει να οριστούν (και να ζητηθούν) οργανικές θέσεις, με προϋπολογισμό, ώστε να έρθουν νέοι υπάλληλοι.

Ο κ.. Σιώλος, σε διάφορα παραδείγματα που έδωσε, αναφέρθηκε στην ίδρυση διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων που θα απορροφήσουν τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, κ.α.

Η αντιπολίτευση, που είχε νέο περιφερειακό σύμβουλο τον Ηλία Γκεσούλη στη θέση της Όλγας Γεροβασίλη, τοποθετήθηκε δια του Βασίλη Τσίκαρη. «Γίνεται με εσπευσμένο τρόπο η συζήτηση και χωρίς να έχουμε δυνατότητα να πάρουμε ουσιαστική θέση. Δεν είναι αρκετές οι δύο μέρες για να μελετήσουμε τον οργανισμό, πρόκειται για αποσπασματική ενέργεια». Πρόσθεσε δε ότι «στηρίζουμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά με παράλληλη μεταφορά πόρων». Παρατήρησε επίσης ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα η επιλογή διευθυντών. Ο Γιώργος Ζάψας τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να είχαν συνδιαμορφώσει τον οργανισμό και έκανε πρόταση για σύσταση ανεξάρτητης αρχής ελέγχου, με την οποία να μην έχουν σχέση οι ελεγχόμενοι. Η Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση είπε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια λειτουργία του «ενιαίου κράτους» που περνάει «αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε ότι ναι μεν ο σύλλογος εργαζόμενων βάζει σοβαρά θέματα με το κείμενό του, η παράταξη όμως δεν ταυτίζεται με αυτό.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης δήλωσε την πλήρη συμφωνία του με την εισήγηση που ήρθε στο συμβούλιο, στην τοποθέτησή του, υπερασπιζόμενος τις προτάσεις για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ως «αντίδοτο στην κρατική γραφειοκρατία».

Τελικά, υπέρ χωρίς αστερίσκους ψήφισε η πλειοψηφία, με παρατηρήσεις και επιφυλάξεις η αξιωματική αντιπολίτευση και η «Συμμαχία Ηπειρωτών» και κατά η Λαϊκή Συσπείρωση και η ΑΡΠΗ.

Οι προτάσεις και παρατηρήσεις των εργαζόμενων Για την μεταφορά των Υ.Δ.Ε. στις Περιφέρειες.docκαι Για τους Οργανισμούς των Περιφερειών.doc

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back