ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια παράσταση διαμαρτυρίας και τα 53 άτομα στον οδοκαθαρισμό

Εικόνα του άρθρου Μια παράσταση διαμαρτυρίας και τα 53 άτομα στον οδοκαθαρισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2024, 18:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων ως απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του αντιδημάρχου Καθαριότητας Μάκη Χρυσοστόμου.

Ο κ. Χρυσοστόμου υποστήριξε ότι «οι εργαζόμενοι χρειάζεται να καταλάβουν ότι χρειάζεται να δουλέψουν» και ότι «είναι στο χέρι των εργαζομένων αν θα μπει ιδιώτης».

Το πρώτο θέμα στην ατζέντα της παράστασης διαμαρτυρίας ήταν η κατάσταση που επικρατεί στον οδοκαθαρισμό, στον οποίο αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, από τα συνολικά 53 άτομα στον οδοκαθαρισμό, οι 3 είναι επόπτες/επιστάτες, οι 6 απασχολούνται ως εργάτες-οδηγοί στο όχημα που αδειάζει τα καλαθάκια, 4 εργάτες είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, μια είναι έγκυος και μια μετατίθεται στην Άρτα. Από τους 38 εναπομείναντες οδοκαθαριστές, οι 10 έχουν διάφορες παθήσεις, τέτοιες που ο γιατρός εργασίας έχει συστήσει ότι πρέπει να απασχολούνται σε συγκεκριμένες πιο ελαφριές εργασίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόλις 28 οδοκαθαριστές για την πόλη. Εντέλει, όμως, δουλεύουν μόλις 20 οδοκαθαριστές.

Κι αυτό επειδή, όπως εξηγεί ο σύλλογος, «η καθαριότητα έχει 7ημερη λειτουργία. Οι 8 συνάδελφοι που εργάζονται και τα σαββατοκύριακα (αντί για 5νθημερο εργάζονται δηλαδή 7ημερο) την επόμενη εβδομάδα δικαιούνται 2 μέρες ρεπό. Αυτά είναι τα δεδομένα που οδηγούν, στο φαινόμενο από τους 28 που θα δούλευαν όλη την εβδομάδα, δύο μέρες από τις 5 εργάσιμες δουλεύουν μόλις 20 οδοκαθαριστές».

Και η περιγραφή από τον σύλλογο συνεχίζεται: Με δεδομένο το γεγονός ότι το προσωπικό είναι σακατεμένο (στον οδοκαθαρισμό εργάζονται κυρίως οι εργάτες που δεν αντέχουν να δουλέψουν στην αποκομιδή), είναι πολύ περισσότερες οι αναρρωτικές άδειες από τις υπόλοιπες υπηρεσίες, ενώ, όπως είναι φυσικό, σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται χρήση κανονικών ή γονεϊκών αδειών με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέρες που η πόλη καθαρίζεται από μόλις 12 οδοκαθαριστές, τη στιγμή που τα πόστα (οι θέσεις εργασίας) στο Δήμο Ιωαννιτών είναι 76.

«Με αυτά τα νούμερα, δηλώσεις του αντιδημάρχου ότι ‘οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να εργάζονται’ είναι τουλάχιστον προσβλητικές για τους εργαζόμενους» τονίζει ο σύλλογος.

Προσθέτει ακόμη ότι στην αποκομιδή των σύμμεικτων και των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, ο στόλος είναι παλιός, οι βλάβες συχνές και οι εργάτες αρκετές φορές αναγκάζονται να τελειώνουν τον δικό τους τομέα και να πηγαίνουν να καθαρίζουν και τον τομέα που αδυνατεί να καθαριστεί από το χαλασμένο απορριμματοφόρο.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει, τα καινούρια απορριμματοφόρα δεν έχουν μπει σε λειτουργία για άγνωστους λόγους, ενώ στις 14 Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις των 8μηνιτών.

Ο σύλλογος προσθέτει ότι οι χειριστές στην καθαριότητα (για ογκώδη κλπ) δουλεύουν περίπου τις μισές μέρες γιατί όλα τα μηχανήματα έργου είναι παλιά, έχουν βλάβες και τα συνεργεία είναι απλήρωτα. Και επανέρχεται σαφώς στον ακατάλληλο χώρο του εργοταξίου.

Όσον αφορά τα περί ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, ο Σύλλογος παρέδωσε στον δήμαρχο πράξη υπουργικού συμβουλίου με τις εγκρίσεις προσλήψεων για το 2023 σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και προσλήψεις για τον τομέα της καθαριότητας σε Δήμους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back