ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια πανδημία χωρίς επαρκή στοιχεία

Εικόνα του άρθρου Μια πανδημία χωρίς επαρκή στοιχεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2021, 11:53
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια από τις βασικές αποτυχίες στη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι η πρακτική αδυναμία για πλήρη, ανοιχτά και κυρίως, αξιόπιστα και διασταυρώσιμα στοιχεία. Τη βασική ευθύνη την έχει ο ΕΟΔΥ, αλλά επεκτείνεται στο σύστημα καταχώρησης κρουσμάτων, καθώς και στην καταγραφή του εμβολιασμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Γιάννενα για παράδειγμα, για να γίνει γνωστό πόσες κλίνες είναι κατειλημμένες στα νοσοκομεία της πόλης και πόση πίεση δέχεται το ΕΣΥ, πρέπει να γίνει… δημοτικό συμβούλιο και να κάνει τη σχετική ενημέρωση ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Άλλο ένα πρόσφατο παράδειγμα ελλιπούς ενημέρωσης, είναι η πληροφορία που έδωσε, χωρίς περαιτέρω στοιχεία, σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης (όπως συνηθίζει άλλωστε), ότι κάποια κρούσματα δηλώνονται στα Γιάννενα για… εταιρικούς λόγους. Ότι δηλαδή εργαστήρια κάνουν αναλύσεις στα Γιάννενα, με δείγματα και από άλλες περιοχές και αυτά, δηλώνονται εδώ.

Φυσικά, όσο δεν υπάρχουν επίσημες θέσεις, εξηγήσεις και αναλύσεις του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα και ενδεχομένως, γίνονται λάθη, τα μισόλογα δεν επαρκούν, ειδικά όταν μοιάζουν και λίγο ως δικαιολογίες, όταν υπάρχουν συρροές κρουσμάτων.

Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η διαχείριση είναι ανεπαρκής: τα ποσοστά εμβολιασμού, ακόμα, δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν ακριβώς ποιους αφορούν (μόνιμους κατοίκους ή επισκέπτες-εργαζόμενους στους νομούς). Ο «ταλαιπωρημένος» επιδημιολογικός χάρτης αποτυπώνει μια εικόνα, ξεκινώντας από σχετικά αργά όμως και ενώ ήδη κυβερνητικοί παράγοντες κάναν επικλήσεις στο φιλότιμο των πολιτών να μην εμβολιάζονται σε περιοχές, κυρίως νησιωτικές, όπου υπήρχε μεγαλύτερη επάρκεια και ποικιλία δόσεων.  

Ο ΕΟΔΥ έχει αγνοήσει μέχρι και επίσημα αιτήματα για ενημέρωση σχετικά με διπλοεγγραφές στα Γιάννενα, από την αρχή της πανδημίας, όταν οι αριθμοί ήταν μικρότεροι.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι υπάρχει κάποιο απώτερο σχέδιο «κρουσματοποίησης της Ηπείρου» όπως ενίοτε αφήνεται να εννοηθεί, καθώς το πρόβλημα, ειδικά όσο τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν γύρω στο 60%, είναι απόλυτα υπαρκτό.

Ωστόσο, τα δεδομένα παραμένουν λίγα και αμφισβητήσιμα, συχνά. Και επειδή η κυβέρνηση καταφεύγει συχνά σε συγκρίσεις και διεθνείς κατατάξεις, η Ολλανδία διαθέτει δημόσια στοιχεία, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και για τα κατειλημμένα κρεβάτια σε ΜΕΘ…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back