ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εμβολιασμός και ποσοστά: Κάτι δεν μετρήθηκε σωστά…

Εικόνα του άρθρου Εμβολιασμός και ποσοστά: Κάτι δεν μετρήθηκε σωστά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2021, 12:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, αυτές τις μέρες πλησιάζει το 50% του πληθυσμού και λίγο παραπάνω, του ενήλικου πληθυσμού. Η μεγάλη καθυστέρηση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σε συνδυασμό με τις κάκιστες επικοινωνιακές επιλογές της κυβέρνησης, η οποία επιμένει να δίνει επιμέρους στοιχεία που «διαβάζονται καλύτερα» από την πραγματική κατάσταση, διογκώνει τη δυσπιστία και τις αναστολές.

Ένα δείγμα της κακής διαχείρισης είναι η Μύκονος και τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχόταν ένα «πολύ φυσιολογικό καλοκαίρι», σε δηλώσεις του.

Το «νυχτερινό λοκντάουν» της Μυκόνου που είναι ιδιαίτερα συμβολικό για τον τουρισμό, αναδεικνύει και μια πολύ βασική έλλειψη στη διαδικασία εμβολιασμού, η οποία έχει γενική αρνητική επίδραση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται στον επιδημιολογικό χάρτη, το ποσοστό εμβολιασμού στη Μύκονο είναι 97,15%.

Στις 17 Μαΐου, όταν το αφήγημα ήταν ακόμα ότι «βγαίνουμε από το τούνελ με ασφάλεια», ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωνε τη Μύκονο ως μια από τις «πρωταθλήτριες» του εμβολιασμού, με 100% κάλυψη.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα παρεχόμενα στοιχεία είναι πιο λεπτομερή και δείχνουν ότι ναι μεν η Μύκονος έχει 97,15% πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, αλλά σε σχέση με τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εκεί.

Η κάλυψη των μονίμων κατοίκων, είναι στο 53,87%.

Ο λόγος είναι προφανής και η κυβέρνηση τον υποτίμησε: Όταν ξεκίνησε το κύμα δυσπιστίας για το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο όμως ήταν το βασικά διαθέσιμο, μαζί με το Pfizer, την περασμένη άνοιξη στην Ελλάδα, ξεκίνησε ο… εμβολιαστικός τουρισμός. Με το άνοιγμα των μετακινήσεων, αρκετός κόσμος εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα αλλαγής ταχυδρομικού κώδικα στην πλατφόρμα ραντεβού και έκανε Pfizer, Moderna ή και το μονοδοσικό της J&J στα νησιά. Τότε, οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, είτε με μονολεκτικές απαντήσεις αν επιτρέπεται η μετακίνηση για εμβολιασμό, είτε με επικλήσεις στο… φιλότιμο των πολιτών.

Φυσικά, αν ο βασικός σχεδιασμός ήταν το άνοιγμα του τουρισμού, η διαδικασία θα έπρεπε να είναι πιο οργανωμένη. Δεν ήταν και μερικά από τα αποτελέσματα έρχονται τώρα για να ανατρέψουν το φετινό καλοκαιρινό «τουριστικό αφήγημα» της κυβέρνησης, αλλά και να μη βοηθήσουν καθόλου στην εξάπλωση του εμβολιασμού. Ένας κάτοικος περιοχής ο οποίος έχει αναστολές και κατατάσσεται στην κατηγορία «θα εμβολιαστώ λίγο αργότερα», μάλλον δεν παρακινήθηκε να το κάνει νωρίτερα, όταν διάβαζε ότι ο νομός ή το νησί όπου διαμένει παίρνει «πρωτάθλημα» στον εμβολιασμό…

Τα αντίστοιχα ποσοστά στα Γιάννενα είναι 40,91% με βάση τα εμβολιαστικά κέντρα και 36,71% με βάση τους μόνιμους κατοίκους. 55%-50% είναι στη Θεσπρωτία ενώ αντίστροφα είναι σε Άρτα και Πρέβεζα, που αρχικά δεν είχανε μεγάλες διαθεσιμότητες και «ποικιλίες» σε εμβόλια: Στην Άρτα, οι μόνιμοι κάτοικοι που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό είναι 37% και με βάση τα εμβολιαστικά κέντρα 35% και στην Πρέβεζα 45% οι κάτοικοι και 41% στα εμβολιαστικά κέντρα. Κοινώς, οι μόνιμοι κάτοικοι Άρτας και Πρέβεζας εμβολιάστηκαν και σε άλλους νομούς…

Επίσης, η Λευκάδα που σε κάποια φάση ήταν... βασικός προορισμός της Ηπείρου για εμβόλιο, παρουσιάζει την εξής εικόνα: 68.89% κέντρα - 44.18% μόνιμος πληθυσμός...


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back