ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια οργάνωση, δύο πυρήνες και 350.000 ευρώ

Εικόνα του άρθρου Μια οργάνωση, δύο πυρήνες και 350.000 ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2018, 21:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολυμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2017, στην εισαγωγή, αποθήκευση και διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων. Η ομάδα δραστηριοποιούνταν σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Ρόδου, της Κω και της Αττικής.

Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση, είχαν διακινήσει ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 350.000 ευρώ. Συνολικά συνελήφθησαν 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα ηγετικά της στελέχη, ενώ ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση άλλα δέκα άτομα. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός κατηγορούμενων, οι οποίοι είτε προμήθευαν την οργάνωση με ναρκωτικές ουσίες είτε αγόραζαν από τα μέλη της οργάνωσης ναρκωτικές ουσίες. Στα Γιάννενα, συνελήφθησαν οι 10 από τους 19.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η οργάνωση αποτελούνταν από δύο πυρήνες. Ο πρώτος πυρήνας, με αρχηγό έναν 63χρονο και μέλη εννέα από τους συλληφθέντες (όλοι Έλληνες, ηλικίας 24 έως 62 ετών), διακινούσε ποσότητες  ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Ο δεύτερος πυρήνας, με αρχηγό έναν 32χρονο Αλβανό και μέλη τους υπολοίπους οκτώ συλληφθέντες (δύο Έλληνες, 40 και 56 ετών), τέσσερις Αλβανούς (τρεις άνδρες, 37, 29 και 61 ετών και μία 38χρονη), έναν 30χρονο Μολδαβό και μία 31χρονη Ρουμάνα, διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών στις περιοχές της Ρόδου, της Κω και της Αττικής.

Το εγκληματικό δίκτυο, υπό τον συντονισμό των δύο αρχηγικών μελών και έχοντας ως βασικό προμηθευτή τον αρχηγό της δεύτερης ομάδας, προμηθευόταν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης από την Αλβανία. Στη συνέχεια, τα ναρκωτικά αποθηκεύονταν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης «καβάτζες» (υπαίθριους χώρους, κρύπτες σε σπίτια) και μεταφέρονταν στους τόπους προορισμού-διάθεσης με διάφορους τρόπους (π.χ. μέσω μεταφορικών εταιριών σε δέματα ή αποθηκευμένα μέσα σε έπιπλα), όπου επιμερίζονταν και παραδίδονταν στους διακινητές.

Από τη μεθοδολογία δράσης, την ιεραρχική δομή και τα λοιπά χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης, προκύπτει επαγγελματικού τύπου υποδομή για διακίνηση των ναρκωτικών, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων κερδών τα οποία υπολογίζονται τουλάχιστον σε 350.000 ευρώ, ενώ διερευνώνται συνολικά τουλάχιστον 235 περιπτώσεις συναλλαγών ναρκωτικών ουσιών, από τα μέλη της προαναφερόμενης οργάνωσης.

Τα μέλη των οργανώσεων, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, με την συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε διάφορους χώρους (σπίτια, αποθήκες, οχήματα, υπαίθριους και λοιπούς χώρους), σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Ρόδου και της Αττικής. Στις έρευνες αυτές βρέθηκαν: 930,7 γραμμαρίων κάνναβης, λευκή σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους 61,8 γραμμαρίων, τέσσερις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, πληθώρα νάιλον συσκευασιών για αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, μία κυνηγετική καραμπίνα, ένα αεροβόλο πιστόλι, δύο μαχαίρια, δύο σιδερογροθιές, μία συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικού ρεύματος (tazer) και ένα σπρέι πιπεριού, δύο φυσίγγια, ένα tablet, ένας φορητός υπολογιστής και χειρόγραφες σημειώσεις, το χρηματικό ποσό των 4.565,51 ευρώ, των 15 δολαρίων και 200 λεκ Αλβανίας, το χρηματικό ποσό των 650 ευρώ σε πλαστά χαρτονομίσματα, πληθώρα κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, τρία αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, διερευνάται όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και η ενδεχόμενη διασύνδεσή της και με άλλες εγκληματικές ομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back