Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μία οικία του 19ου αιώνα, δύο επιλογές

Εικόνα του άρθρου Μία οικία του 19ου αιώνα, δύο επιλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2016, 23:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μουσείο συναισθημάτων ή Ιστορικό Αρχείο του Δήμου; Αυτές είναι οι δύο επιλογές που μελετά ο δήμος Ιωαννιτών για την αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου της οικίας της Ισμήνης Τζαβέλλα που βρίσκεται στην οδό Παύλου Μελά.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου, πριν από τρία χρόνια, ο Δήμος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να γίνει η αστική αυτή διώροφη κατοικία του 19ου αιώνα, που έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού, λειτουργική και ανοιχτή στους πολίτες. Εξάλλου, η Ισμήνη Τζαβέλλα κληροδότησε στον Δήμο το σπίτι της οικογένειάς της με την επιθυμία να στεγάσει μουσείο. Με τη διαθήκη της ζητούσε συγκεκριμένα: «Η οικία μεθ’ όλων των επίπλων και αντικειμένων ευρισκομένων εν αυτή να διατηρηθεί οπωσδήποτε ως έχει και να λειτουργήσει ως Μουσείον». Να γίνει δηλαδή ένα μουσείο-αρχοντικό του 19ου αιώνα των Ιωαννίνων. Σημειωτέον ότι η οικοσκευή του πρώτου ορόφου διατηρείται όπως ήταν περίπου όταν ζούσε η δωρήτρια.

Για πολλά χρόνια, το συγκεκριμένο κτίριο φιλοξενούσε στο ισόγειο τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τα οποία το 2006 μετακόμισαν στο Σουφαρί Σεράι. Και μετά ήρθε η εγκατάλειψη... με την κατοικία αυτή να χάνει την αίγλη της και μια θέση που της άξιζε στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Γύρω στο 2009, έγινε μια απόπειρα από το τότε δημοτικό συμβούλιο της πόλης για να φιλοξενηθεί στο ισόγειο του κτιρίου παράρτημα του πολεμικού μουσείου.

Το 2012, επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου, ο Δήμος παίρνει την απόφαση να προχωρήσει στο έργο της αποκατάστασης του κτιρίου με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ, τα οποία διέθεσε το δημοτικό κληροδότημα Ισμήνης Τζαβέλλα. Το έργο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό -αρκετά αργά ομολογουμένως-, με τη δημοτική αρχή να έχει αναθέσει αυτή την περίοδο στην επιτροπή κληροδοτημάτων την απογραφή των αντικειμένων του κτιρίου.

Τι μέλλει γενέσθαι; Οι δύο προτάσεις που υπάρχουν για την αξιοποίηση του ισογείου, αναμφίβολα θα ζωντανέψουν τον χώρο -με τον πρώτο όροφο να λειτουργεί έτσι κι αλλιώς ως μουσείο της οικίας. Το μουσείο συναισθημάτων αφορά κυρίως παιδιά και κινείται προς την κατεύθυνση διαδραστικών παρεμβάσεων, εργαστηρίων κ.λπ. Η άλλη πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι για τη φιλοξενία του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου, είναι επίσης αξιόλογη. Σήμερα, το Ιστορικό Αρχείο βρίσκεται σε ένα κτίριο πίσω από την πρώην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, το οποίο κάθε άλλο παρά σε καλή κατάσταση βρίσκεται. Μέσα σε αυτό υπάρχει όλη η ιστορία του δήμου Ιωαννιτών και της πόλης (έγγραφα, σε αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και σε διάφορες καταγραφές). Ένας μικρός θησαυρός που μέχρι σήμερα παραμένει κρυμμένος.

Τα δύο πράγματα που θα συμβάλλουν στην τελική απόφαση, είναι: κατά πόσο η κάθε πρόταση σέβεται τη βούληση της διαθέτριας αλλά και το θέμα του προσωπικού. Το μεν Ιστορικό Αρχείο διαθέτει προσωπικό, ενώ το μουσείο συναισθημάτων θα είναι μια νέα δομή, με τον Δήμο να εξετάζει ως πιθανή λύση τη συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης. Προς το παρόν όμως η οριστική απόφαση δεν έχει παρθεί. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα. Έχουμε δύο σενάρια στα χέρια μας για το μέλλον αυτού του σημαντικού κτιρίου, τα οποία θα εξετάσουμε» αναφέρει στον «Τύπο» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Παντελής Κολόκας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back