Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μια νέα πνοή, μακριά από πολιτικές ‘ευνοούμενων’»

Εικόνα του άρθρου «Μια νέα πνοή, μακριά από πολιτικές ‘ευνοούμενων’»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2021, 02:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μία διέξοδο προσπαθεί να βρει και το καλλιτεχνικό δυναμικό της Ηπείρου. Έναν τρόπο να δηλώσει το παρών και να επιβιώσει μέσα σε μια δύσκολη πραγματικότητα, με τον πολιτισμό να… έχει κατεβάσει ρολά.

Στις 28 Μαρτίου, η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου πραγματοποίησε τη συνέλευσή της, όπου έγινε εκτενής συζήτηση. Σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τη μη λειτουργία οποιασδήποτε καλλιτεχνικής δομής και την κρατική στήριξη που έχει εξαντληθεί στην καταβολή επιδομάτων της τάξης των 534 ευρώ. Θέτει όμως και προ των ευθυνών τους την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της, όπως είναι το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Οι καλλιτέχνες κάνουν λόγο για μια «στάση ηχηρής σιωπής στη στήριξη του συνόλου των επαγγελματιών εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή». Προσθέτουν δε ότι δεν υπήρξε δυνατότητα διαλόγου με τις διοικήσεις των εν λόγω φορέων ώστε να γίνει μια καταγραφή των επαγγελματικών σχημάτων της περιοχής και να υπάρξει μια από κοινού διαμόρφωση ενός σχεδίου υποστήριξης καλλιτεχνικών δράσεων.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της απουσίας στήριξης, αναφέρουν τη διάθεση του μεγαλύτερου ποσού του υπουργείου Πολιτισμού από το ΔΗΠΕΘΕ σε ερασιτεχνικά σχήματα «χωρίς καμία διαφάνεια ως προς τις διαδικασίες επιλογής» κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού, αλλά και τη στήριξη ελάχιστων καλλιτεχνών ή ομάδων, με αμοιβή, μέσω των διαδικτυακών δράσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια του χειμώνα από το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ.

Η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου προτίθεται να κάνει τη δεύτερη συνέλευσή της στις 10 Απριλίου, με στόχο να αποφασιστούν οι επόμενες δράσεις-παρεμβάσεις της με επιστολές προς τους φορείς και οι καλλιτεχνικές κινήσεις της. «Διεκδικούμε το ξαναζωντάνεμα της εργασίας μας και μια νέα πνοή, μακριά από πολιτικές 'ευνοούμενων' και διαχωρισμού των καλλιτεχνών στον χώρο του πολιτισμού στην Ήπειρο» αναφέρει με νόημα στην ανακοίνωσή της.


* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back