ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια μεγάλη εικαστική τοιχογραφία στην Ηγουμενίτσα

Εικόνα του άρθρου Μια μεγάλη εικαστική τοιχογραφία στην Ηγουμενίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2023, 17:57
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, εικαστικός και ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής street art, είναι ο δημιουργός της μεγάλης τοιχογραφίας σε τοίχο πολυκατοικίας που εφάπτεται με το Δημαρχείο Ηγουμενίτσας.

Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Η τοιχογραφία έχει τίτλο «Odysseus’ quest» (Η αναζήτηση του Οδυσσέα). Πρόκειται για μια εικαστική αναφορά που συνδυάζει το φυσικό τοπίο του Δήμου Ηγουμενίτσας και τον μύθο του πολύπαθου και πολυμήχανου Οδυσσέα. «Η σύνθεση του έργου αναπαριστά το πνεύμα του θρυλικού ήρωα, που αναδύεται μέσα από το άνθος των νουφάρων του έλους Καλοδικίου, φέροντας το κουπί που συμβολίζει, σύμφωνα με τον μύθο, τον ερχομό του στην περιοχή. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει την κεντρική ιδέα του ομηρικού έπους, που είναι η αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου για τη γη της επαγγελίας, ως τρόπος σκέψης και βούλησης μέσα από τη διαδρομή του ταξιδιού» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, σε δήλωσή του, δηλώνει υπέρμαχος της δημόσιας τέχνης: «Η δημόσια τέχνη έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει σημεία του αστικού ιστού και να καλλιεργεί ένα αίσθημα καλαισθησίας, στοχεύοντας ταυτόχρονα  στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και στη διαμόρφωση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης. Για το λόγο αυτό υλοποιήσαμε τη συγκεκριμένη εικαστική παρέμβαση, η οποία χαρίζει ομορφιά στο αστικό μας τοπίο και αναδεικνύει την πολιτιστική μας ταυτότητα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back