Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια κάπως αλλιώτικη «καραντίνα»

Εικόνα του άρθρου Μια κάπως αλλιώτικη «καραντίνα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2020, 22:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από την Πέμπτη το πρωί στις 6, τα Γιάννενα θα περάσουν στο «επίπεδο 4» του επιδημιολογικού χάρτη, που έχει μεν ταυτιστεί με το lockdown, αλλά διαφέρει πολύ από την καραντίνα του περασμένου Μαρτίου. Η εξέλιξη αναμενόταν εδώ και μέρες, και τελικά φαίνεται ότι ήταν... κάπου ανάμεσα στην εκτίμηση που διατύπωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς οτι «είμαστε πολύ μακριά και πολύ κοντά στο επόμενο επίπεδο». Αρκετά είναι επίσης τα πολιτικά «απόνερα» αυτής της αναμονής...

Καταρχάς, δεν προβλέπονται άδειες μετακίνησης, εκτός από τις ώρες απαγόρευσης, ήτοι 00.30-05.00. Κοινώς, κινούμαστε παντού, με μάσκα. 

Ωστόσο, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού Ιωαννίνων. Θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους αναπληρωτές καθηγητές που καθημερινά, μετακινούνται από τα Γιάννενα στους νομούς της Ηπείρου, αλλά και εκτός αυτής. Η μέχρι στιγμής εμπειρία πάντως, δείχνει ότι θα επιτραπούν μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους.

Η βασική διαφορά είναι ότι κλείνει η εστίαση και λειτουργεί μόνο ως take away. Κοινώς, το τελευταίο σημείο όπου δεν ήταν υποχρεωτική η μάσκα, για καθήμενους-ες σε τραπέζια δηλαδή, δεν θα υπάρχει πλέον από την Πέμπτη το πρωί και για 14 τουλάχιστον μέρες. Κλείνουν επίσης πάσες «εστίες διασκέδασης», όσες λειτουργούσαν ακόμα, δηλαδή κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές κ.ο.κ.

Ανοιχτό είναι το ζήτημα των σχολείων. Τυπικά, προβλέπεται «ενδεχόμενη» λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση. Όλα αυτά θα πρέπει να αποφασιστούν μέχρι Πέμπτη πρωί. Λογικά, η απόφαση θα προβλέψει (ή θα συμπαρασύρει) και τη λειτουργία λοιπών εκπαιδευτικών μονάδων (ΙΕΚ, φροντιστήρια κ.λπ.).  

Ακόμα, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι ισχύει ακριβώς για τους αθλητικούς χώρους. Επιτρέπεται μεν η ατομική άθληση, ενώ δίνονται και προδιαγραφές για κλειστούς χώρους. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν ισχύουν μόνο για συλλόγους και προπονήσεις-οργανωμένα γεγονότα ή και για το κοινό. Ήδη, οι δύο μεγάλες αθλητικές υποδομές της πόλης, έχουν ανακοινώσει αναστολές λειτουργίας. Διαβάστε για το Νέο Κλειστό και για το ΠΕΑΚΙ

Αντίθετα, ο βασικός κορμός της εργασίας παραμένει σε λειτουργία: το λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις (που δεν έκλεισαν εντελώς ούτε τον Μάρτιο), ακόμα και κομμωτήρια θα λειτουργούν, μόνο με ραντεβού, όπως και μέχρι τώρα δηλαδή.

Το «βάρος» όμως της κατάστασης, είναι πολύ μεγαλύτερο από τον περασμένο Μάρτιο, ειδικά στην ψυχολογία του κόσμου.

Όλα τα προβλεπόμενα αυτή τη στιγμή, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3