Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mια ημερίδα… εφησυχασμού

Εικόνα του άρθρου Mια ημερίδα… εφησυχασμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2023, 01:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση με το κωδικό όνομα Ήπειρος 1 στην περιοχή της Γιουργάνιστας στον Δήμο Ζίτσας από την εταιρία Energean, που έχει αναλάβει την έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων (και δη φυσικού αερίου) στο αποκαλούμενο «οικόπεδο Ιωαννίνων».

Με αφορμή την επιστροφή της υπόθεσης «υδρογονάνθρακες», μετά από ένα διετές «πάγωμα», άρχισε να ενεργοποιείται εκ νέου και το «μέτωπο» κατά των εξορύξεων στην περιοχή. 

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για επερχόμενη οικονομική ευημερία και ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας (μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία), οι εξορυκτικές δραστηριότητες δεν συνάδουν ούτε με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ούτε με τη βιώσιμη ενέργεια.

Σήμερα, στα Γιάννενα, βρέθηκαν ειδικοί περί υδρογονανθράκων οι οποίοι μίλησαν ακόμα και για «ιστορική ευθύνη απέναντι στον ορυκτό πλούτο που έχουμε». Οι τοποθετήσεις τους έγιναν σε μια ημερίδα στο Du Lac. 

Και οι ομιλητές ήταν όσοι εμπλέκονται άμεσα στο «οικόπεδο Ιωαννίνων», όπως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) Αρ. Στεφάτος, ο αντιπρόεδρος της Energean Κων. Νικολάου, ο επικεφαλής της εταιρίας LKD (που εκπόνησε τη Μελέτη Περιβαλλοντική Μελετών) Κ. Νικολόπουλος.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι τους είπαν τα καλύτερα λόγια για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και διαβεβαίωσαν ότι προβλέπονται υψηλοί δείκτες ασφάλειας, αυστηρά πρωτόκολλα περιβαλλοντικής προστασίας, μηχανισμοί παρακολούθησης και ελέγχου κλπ. Παράλληλα, κατατέθηκαν διάφορα στοιχεία για την εμπειρία της Energean σε εξορύξεις. Ο κ. Νικολάου μίλησε πιο εκτεταμένα για τα όσα προβλέπονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση.

Το επίδικο της όλης υπόθεσης δεν είναι σαφώς μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση, αλλά το ενδεχόμενο να γίνουν τα Γιάννενα μια μέρα, τα επόμενα χρόνια, τόπος εξορύξεων.

Και μια απαραίτητη σημείωση: Η εν λόγω εκδήλωση δεν διοργανώθηκε από την Energean ή από την ΕΔΕΥΕΠ, όπως εύλογα θα υπέθετε κανείς, αλλά από ένα θεσμικό όργανο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου…

 Ο πρόεδρός του Γιάννης Τσίγκρος ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι οι αντιδράσεις που υπήρχαν στο παρελθόν, κατά το στάδιο των σεισμικών ερευνών, «οφείλονταν σε μη σωστά ενημερωμένους κατοίκους».

Το ίδιο υποστήριξε, με τα δικά του λόγια, και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. «Έχω πειστεί ότι αυτό πρέπει να γίνει. Από και πέρα είναι όμως η διαβούλευση. Η πρωτοβουλία του ΤΕΕ με επιστήμονες που γνωρίζουν το θέμα, θα βοηθήσει αρκετά τον τόπο και θα παρθεί μια σωστή απόφαση» είπε. Το «ναι» του επανέλαβε και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

*Στη φωτογραφία: Παρέμβαση μελών της Greenpeace στην εκδήλωση, τα οποία ζήτησαν από τους τοπικούς φορείς να μην αποδεχτούν τις εξορύξεις στην Ήπειρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back