Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 26-01-2021, 20:06
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε που προβάλλουν ανερυθρίαστα οι απειλές μιας νέας βαρβαρότητας, οφείλουμε να επαγρυπνούμε. Σήμερα που ο αχαλίνωτος ρατσισμός, η απροκάλυπτη ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός ελλοχεύουν, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε απυρόβλητοι από μια πλημμυρίδα ρατσιστικής βίας»: Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Και προσθέτει: «όλων προηγείται ‘η βουή των επερχόμενων γεγονότων’, όπως προφητικά λέει ο Κωνσταντίνος Καβάφης, και η οποία πέρα από τους άμεσα εμπλεκόμενους –τους Γερμανούς ναζί, τα SS και τους συνεργάτες τους, εν προκειμένω- επεκτείνεται και στους άλλους, όπως μπορεί στις κρίσιμες φάσεις της ιστορίας να είναι οι εκκωφαντικοί σιωπούντες, οι αδιάφοροι για τα κοινά ή οι φοβισμένοι ηθελημένα και αθέλητα».

Η Ημέρα αυτή Μνήμης τιμάται αύριο 27 Ιανουαρίου. Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση στις 20:00 –ο σύνδεσμος εδώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, και ο δήμαρχος και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Ελισάφ. Θα ακολουθήσουν μουσικές μαρτυρίες εξόριστων ευρωπαίων συνθετών του Μεσοπολέμου με τίτλο: «Πίσω ψυχή μου στη φωλιά σου. Η Γη δεν είναι για σένα…» (Judah Halevi).

Τη διοργάνωση της συναυλίας έχει αναλάβει το Πνευματικό Κέντρο. Η συναυλία αφορά έργα για κλαρινέτο και πιάνο συνθετών του Μεσοπολέμου, που στοχοποιήθηκαν για την εβραϊκή καταγωγή τους, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και για τους μουσικούς τους πειραματισμούς από το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Στην εποχή και το κλίμα του Μεσοπολέμου θα μεταφέρουν το κοινό μουσικά κείμενα των Ernst Krenek, Paul Hindemith και Erwin Schulhoff.

Μουσικό Πρόγραμμα:

-Ersnt Krenek (1900-1991): «Μικρή Σουίτα» για κλαρινέτο και πιάνο, Op. 28 (1924), I, II, V μέρος

-Paul Hindemith (1895-1963): Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο (1939), I, II μέρος

-Ersnt Krenek (1900-1991): «Μονόλογος» για σόλο κλαρινέτο (1956 ) - απαγγελία

«Η Φούγκα του Θανάτου»

-Erwin Schulhoff (1894-1942): «Hot Sonate» (1930), II μέρος

Οι συντελεστές της εκδήλωσης είναι οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων Ελευθέριος Καραγιάννης στο κλαρινέτο και η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με την απαγγελία του έργου «Η Φούγκα του Θανάτου» (Paul Celan) ο κ. Ελισάφ.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή του ντοκιμαντέρ « Στρατόπεδο Μπέλζεν - Η Άγνωστη Ιστορία» (Σκηνοθεσία: Τομ Στάμπερφιλντ, παραγωγή: BBC, Ηνωμένο Βασίλειο 2019, Διάρκεια: 60΄).

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα