Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια εποχή γεμάτη γεγονότα, στο μικροσκόπιο

Εικόνα του άρθρου Μια εποχή γεμάτη γεγονότα, στο μικροσκόπιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2021, 18:29
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το πολύ σημαντικό επιστημονικά και ιστορικά, όσο και… επίμαχο, λόγω δημοσιευμάτων για το σκοπό του, συνέδριο για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, στην περίοδο του Αλή Πασά, ξεκινάει αυτή την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στα Γιάννενα.

Είναι το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και συνδιοργανώνουν, ο Δήμος Ιωαννιτών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 22/10 στις 18.00, στα παλιά σφαγεία.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν το Σάββατο 23/10 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με επίσκεψη στο Νησί και ξενάγηση στο «Μουσείο Αλή πασά και επαναστατικής περιόδου» από τον Φώτη Ραπακούση.

«Πρόκειται για μία μεγάλη και πολυκύμαντη ιστορική περίοδο για την οποία κορυφαίοι ερευνητές θα παρουσιάσουν σημαντικές πτυχές της. Το συνέδριο αναφέρεται στην συγκεκριμένη ταραγμένη περίοδο και δεν αποτελεί μία εκδήλωση τιμής προς τον Αλή Πασά. Η περίοδος εκείνη διαδραμάτισε κομβικό ρόλο για την ελληνική επανάσταση και αυτός ο ρόλος θα αναδειχθεί» ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «θα δούμε πως τα τεκταινόμενα στα Γιάννενα επηρέασαν την Επανάσταση και παράλληλα σημαντικοί ιστορικοί θα αναλύσουν οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της εποχής και της περιοχής».

Τόσο ο κ. Ελισάφ, όσο και ο κ. Αλμπάνης, τόνισαν ότι δεν πρόκειται ένα «συνέδριο προς τιμή του Αλή Πασά», αλλά ένα επιστημονικό συνέδριο που αναφέρεται στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και τα γεγονότα της, που επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξη της ελληνικής επανάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3