Ο Παναγιώτης Δαυίδ Ντούτσης, φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, software developer, team4, μεταφέρει τις εντυπώσεις του για το C. Ioannina
Το πρώτο co-working space της πόλης των Ιωαννίνων λειτουργεί ήδη από τις αρχές Μαΐου και θα ήθελα να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου και μερικές σκέψεις ως ο νεαρότερος χρήστης του λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνιά του.
Από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του, έγινε το ιδανικό περιβάλλον εργασίας, με μία άκρως δημιουργική ατμόσφαιρα!
Αποτέλεσε ευκαιρία δικτύωσης με επαγγελματίες διαφορετικών τομέων, με διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις, λειτουργώντας ως εκκολαπτήριο ιδεών που σύντομα θα γίνουν πράξη και ο αντίκτυπός τους θα είναι ορατός σε όλη την τοπική κοινωνία.
Η ίδρυσή του είναι πρωτοβουλία της κοινότητας C.Ioannina που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας με πρωταρχικό στόχο να συνδέσει τους ψηφιακούς νομάδες της περιοχής και να τους δώσει μία στέγη. Η δημιουργία του χώρου είναι μέρος ενός μεγαλύτερου οράματος, της μετεξέλιξης της πρωτεύουσας της Ηπείρου σε έναν κόμβο ψηφιακής οικονομίας!
Ήδη από την επινόηση της μηχανής Turing το 1936, μιας μαθηματικής οντότητας που έμελλε να αλλάξει την ροή της ιστορίας του 20ου αιώνα, δρομολογήθηκαν δύο βιομηχανικές επαναστάσεις και βρισκόμαστε στο κατώφλι της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπου αίρονται οι βιολογικοί περιορισμοί και τα σύνορα του ψηφιακού με τον πραγματικό κόσμο!
Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέα δεδομένα παγκοσμίως, προσφέροντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές!
Διαχρονικά, η πληροφορική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική ανέλιξη, προσφέροντας εργαλεία και δυνατότητες που επηρεάζουν την εκπαίδευση, την εργασία, την επικοινωνία και την πρόσβαση στη γνώση και ενίσχυε την τοπική οικονομία περιοχών με σημαντικά τεχνολογικά hubs.
Πολλάκις έχουν γίνει αναφορές στην πραγματικά τεράστια δυναμική της περιοχής να πρωταγωνιστήσει στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, έχοντας ήδη μία σημαντική πρώτη ύλη, ενός μεγάλου αριθμού επαγγελματιών (που ξεπερνά τους 600!) να εργάζονται στο τοπικό οικοσύστημα
Ταυτόχρονα, η λειτουργία του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενός τμήματος πρότυπο με διεθνείς διακρίσεις, προσφέρει μια σημαντική δεξαμενή νέων, άρτια εκπαιδευμένων, επαγγελματιών, που μαγνήτισαν πολυεθνικές εταιρείες και άνοιξαν παραρτήματα στα Γιάννενα.
Σαφώς η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη δημιουργεί και νέες προκλήσεις που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, όπως η ανάγκη γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος που διευρύνεται και η ανάγκη να προσδώσουμε μία ανθρωποκεντρική κατεύθυνση σε αυτήν, με συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας.
Παραμένω αισιόδοξος ωστόσο, πως το co-working space θα παραμείνει ανοιχτό στην κοινωνία και θα αποτελέσει τη βάση ώστε να δημιουργηθούν νέα φιλόδοξα εγχειρήματα και θα προσφέρει καινοτόμες λύσεις στα αναδυόμενα προβλήματα ως πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών.