Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Μια επίσκεψη στο Athens Photo Festival

Εικόνα του άρθρου Μια επίσκεψη στο Athens Photo Festival
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2017, 11:45
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Του Παναγιώτη Παπουτσή  

  Tο Athens Photo Festival, συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο της διεθνής σκηνής των φωτογραφικών φεστιβάλ και αποτελεί σήμερα ένα από τα πέντε παλαιότερα φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο (τα υπόλοιπα 4 είναι: Les Rencontres d'Arles, Mois de la Photo Paris, FotoFest in Houston, Festival Encontros da Imagem Braga).

    Η φετινή διοργάνωση με μότο «Still searching» και με πιο κριτική ματιά σε σχέση με άλλες χρονιές, έχοντας περισσότερο πολιτικό-κοινωνικό χαρακτήρα, μας φέρνει αντιμέτωπους με ζητήματα και προβληματισμούς όσον αφορά την σύγχρονη κοινωνία καθώς και τον ρόλο του πολιτισμού και της σύγχρονης φωτογραφίας. Κατά κάποιο τρόπο το Athens Photo Festival αναπροσδιορίζεται και με γνώμονα την φωτογραφία αναζητεί και πειραματίζεται με άλλα μέσα όπως το βίντεο, περφόρμανς, drone views, google και YouTube stills. Σε κάποιες εκθέσεις οι εννοιολογικές προσεγγίσεις των φωτογράφων δίνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο φεστιβάλ.


Τα τελευταία χρόνια το Athens Photo Festival διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, γεγονός το οποίο ισχυροποίησε το brand name του και επωφελήθηκε από την αίγλη του Μουσείου. Η ταύτιση του με ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό, όπως το Μουσείο Μπενάκη, έχει πολλαπλά οφέλη αλλά και κινδύνους σε περίπτωση κρίσης ή καθοδικής μελλοντικής πορείας του. Η διαφορά από την διοργάνωσή του στην Τεχνόπολη στο Γκάζι είναι πολύ μεγάλη, καθώς το φεστιβάλ πλέον έχει καλύτερες και οργανωμένες αίθουσες, με μακράν καλύτερο  φωτισμό στους  εκθεσιακούς χώρους του. Η επιμέλεια των εκθέσεων είναι εξαιρετική, καθώς ειδικό συνεργείο αναλαμβάνει το στήσιμο των εκθέσεων σύμφωνα με τα σχέδια και τις υποδείξεις των επιμελητών.

    Εξαιρετική είναι η έκθεση των φωτογραφικών βιβλίων στο ισόγειο του Μουσείου με πάνω από 350 τίτλους και με διάρκεια έως 30 Ιουλίου. Παρουσιάζονται βιβλία από καλλιτέχνες (self-published) και διεθνείς εκδοτικούς οίκους, εκδόσεις περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, καταλόγους, ‘zines  και DIY έντυπα σε σχέση με τη φωτογραφία.

    Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα φεστιβάλ φωτογραφίας υψηλού επιπέδου, με κάποια όμως στοιχεία τα οποία επιδέχονται βελτίωση. Η κατά μία εβδομάδα αναβολή των εγκαινίων (εγκαίνια 14 αντί 7 Ιουνίου που ήταν προγραμματισμένα), η ανακοίνωση της συνέντευξης τύπου την τελευταία στιγμή (αποστολή δελτίου τύπου στις 03:00 το πρωί), είναι μερικά από αυτά. Η διανομή  αρμοδιοτήτων σε περισσότερα άτομα θα έδινε μια φρεσκάδα στην διοργάνωση, αν και πολλοί εθελοντές συμμετέχουν κάθε χρόνο, βοηθώντας όμως σποραδικά σε φυλάξεις χώρων και σε κάποιες μεμονωμένες δράσεις.

    Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες καθώς και ένα σύνολο δράσεων: προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, portfolio reviews, ομιλίες, παράλληλες εκδηλώσεις, που διευρύνουν το διάλογο και την ενεργό συμμετοχή.

    Με σημείο εκκίνησης το Μουσείο Μπενάκη, οι εκθέσεις επεκτείνονται και σε άλλους χώρους της Αθήνας, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, βίντεο, αρχειακό υλικό και φωτογραφικά βιβλία.

    Στο ανοιχτό κάλεσμα του Athens Photo Festival  ανταποκρίθηκαν 2000 φωτογράφοι. Από αυτούς επιλέχθηκαν 85 από 30 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας από την οποία επιλέχτηκαν και 15 νέοι φωτογράφοι: Elizabeth Rovit, Polykarpos Shiakalis, Γεωργία Μπάντιου, Anna Patelia, Έλενα Μπουντουράκη, Κυριάκος Μιχαηλίδης, Γεώργιος Κουρτίδης, Χριστίνα Κουγιουμτσίδου, Στεφανία Ορφανίδου, Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson, Πάνος Μαζαράκης, Κωνσταντίνος Τούντας, Κωνσταντίνα Πέππα, Ηλιάνα Μεϊντάνη, Δημήτριος-Ανδριανός Σιδηροκαστρίτης.




    Από την ενότητα «Echoes of the Past» μου άρεσε η έκθεση του Θεσσαλονικιού Κοσμά Παυλίδη, «Reconstruction». Πρόκειται για μια αντιμετάθεση από την μυθολογία στην πραγματικότητα, μέσα από την οποία ο θεατής θα αποφασίσει τι θα δει και πως θα αποκωδικοποιήσει την προσωπική του αφήγηση. "Μία ξαπλωμένη Καρυάτιδα, ένα ελάφι, ένας τάφος, ένας φασιανός, το χρυσόμαλλο δέρας και άλλα κομμάτια ενός «κήπου» στην άκρη της πόλης".

    Από τις εκθέσεις των νέων φωτογράφων ξεχώρισα την «Multiverse» της Elizabeth Rovit. Μου άρεσε η διασταύρωση των δύο κόσμων, που παραβάλει με την δουλειά της και οι οποίοι αλληλεπιδρούν μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Η 2η έκθεση από την ενότητα των νέων Φωτογράφων που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον ήταν του Πάνου Μαζαράκη, με τίτλο «I jumped into a lake and i woke up on the 9th floor». Χρησιμοποιεί την φωτογραφία σαν αυτοπροσδιορισμό, σαν προσωπικό κώδικα.. το τι συμβαίνει όταν ξυπνάς μια μέρα και όλα γύρω σου έχουν αλλάξει..

Η 3η έκθεση που ξεχώρισα είναι του Δημήτριου-Ανδριανού Σιδηροκαστρίτη, «Tower». Ο Πύργος όπως αναφέρει ο ίδιος «αποτελεί ένα αντίστοιχο σκηνικό υπόβαθρο, ένα τόπο διαιρεμένο μόνιμα ανάμεσα στην αναλλοίωτη πραγματικότητα της Ελληνικής επαρχίας και των παιδικών βιωμάτων που αλλοιώνουν την πραγματικότητα διεκδικώντας έναν δικό τους μαγικό-ονειρώδη χώρο».



    Το Athens Photo Festival εντάσσεται στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Μήνα Φωτογραφίας (European Month of Photography), αλλά δεν διοργανώνεται πλέον τον μήνα Νοέμβριο (όπως ορίζει και το καταστατικό του δικτύου).

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πρόγραμμα «Photo voices» με γενικό μότο «we speak photography», μία σειρά εικοσάλεπτων παρουσιάσεων όπου οι φωτογράφοι μίλησαν για το έργο τους. Οι ομιλητές ήταν οι εξής: David Birkin (UK/US), James Bridle (UK), Stelios Kallinikou (CY), Armenoui Kasparian-Saraidari (GR), Simon Menner (DE), Panos Tsagaris (GR), Apostolos Zerdevas (GR), Io Paschou (GR) Moderator.


Άλλες δράσεις του φεστιβάλ είναι:

  • Portfolio Reviews (25-26/6)

Επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες και θα λάβουν κριτική για τη δουλειά τους.

  • Photo Voices (27/6)

Προσκεκλημένοι ομιλητές από διαφορετικές χώρες θα μοιραστούν εμπειρίες και απόψεις, αναδεικνύοντας το ρόλο της φωτογραφίας στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

  • Labs (12-15/9)

Το πρόγραμμα εργαστηρίων στοχεύει στην ανάπτυξη και διεύρυνση σύγχρονων γνώσεων στο ευρύ φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας.

  • Screening Night (23/9)

Multimedia projects απ’ όλο τον κόσμο, που αναδεικνύουν διαφορετικές οπτικές και όψεις της κοινωνικής πραγματικότητας και εξερευνούν νέους αφηγηματικούς δρόμους.

  • Photography as Performance

Διερευνάται το δισδιάστατο και το στιγμιαίο της φωτογραφίας σε σχέση με τη σωματική έκφραση μέσα στο χωρο-χρόνο της επιτέλεσης.

  • Athens Photo Marathon (24/9)

Περισσότεροι από 1000 συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος στον καθιερωμένο φωτογραφικό μαραθώνιο, φωτογραφίζοντας την πόλη.


Πηγή: https://www.photofestival.gr





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back