Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ενημέρωση που άργησε πολύ...

Εικόνα του άρθρου Μια ενημέρωση που άργησε πολύ...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2022, 02:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ενημέρωση-«συζήτηση» για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη που άργησε πολύ να γίνει, τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια.

Και έγινε σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε μια περίοδο που, θέλοντας και μη, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία απεμπλοκής της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά την τροπολογία του καλοκαιριού η οποία «πέρασε» τα της διαχείρισης των σκουπιδιών στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, και που έχει υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία με τον ΦοΔΣΑ για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επανέλαβε τα γνωστά περί νομικών κενών στην τροπολογία (π.χ. για την παράδοση της χρήσης του εργαστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΦοΔΣΑ).

«Η κατάσταση δείχνει να είναι στον αέρα με βάση το γράμμα του νόμου. Η Περιφέρεια δεν σκοπεύει να προκαλέσει προβλήματα, αλλά δεν πρόκειται και να νομιμοποιήσει προβληματικές ενέργειες. Ο ΦοΔΣΑ έχει υπεισέλθει de facto στη διαχείριση του εργοστασίου και η διοίκησή του έχει αναλάβει τις ευθύνες έναντι όλων. Ακόμα και έναντι της Περιφέρειας για τις οφειλές που αγγίζουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ» είπε χαρακτηριστικά. «Η Περιφέρεια θέλει να απεμπλακεί αλλά με κανόνες και διαδικασίες» πρόσθεσε.

Η ενημέρωση που έκανε, ήταν εκτενής (14 σελίδες η γραπτή του τοποθέτηση, και μετά από δύο ώρες συζήτηση για διάφορα άλλα θέματα!). Αναφέρθηκε στα πάντα και είπε εκ νέου ότι όσα έγιναν με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, έγιναν επειδή ο ίδιος εκπροσωπούσε «τα συμφέροντα των πολιτών της Ηπείρου κι όχι αυτά της εταιρίας. Κανένα πρόβλημα δεν θα είχε δημιουργηθεί και όλα θα ήταν ‘μέλι – γάλα’ αν έκανα τα ‘στραβά μάτια’» τόνισε.

Μεγάλο κομμάτι της τοποθέτησής του ήταν αφιερωμένος στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και στις αιχμές του κατά του ΦοΔΣΑ. Ο κ. Καχριμάνης επέρριψε τις ευθύνες για τη μη δοκιμαστική λειτουργία στον ΦοΔΣΑ και αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό της υπόθεσης. Αναφέρθηκε και στην τελευταία του προσπάθεια να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ με προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με Δήμους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση γιατί δεν μπορούσε να διαθέσει προσωπικό. Οι προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους δεν προχώρησαν καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων.

Όσον αφορά τον ΣΜΑ Πρέβεζας, την ανακατασκευή του έχει αναλάβει ο ΦοΔΣΑ. Το έργο δεν έχει γίνει ακόμη.

Για τον εξοπλισμό των ΣΜΑ αναγνώρισε ότι αυτός «χορταριάζει» αλλά υποστήριξε ότι δεν είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Ηπείρου για αυτή την κατάσταση. Σε αυτό το σημείο άφησε αιχμές κατά της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τον εξοπλισμό. «Η κοινοπραξία επιχειρεί να εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες για να μην ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας σε μια σειρά από προσφυγές που έχει κάνει η κοινοπραξία στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η τελευταία, όπως είπε, έγινε μόλις πριν από δύο μέρες. Με αυτήν ζητείται  η ακύρωση της 20ής μετάθεσης της παράδοσης του εξοπλισμού του ΣΜΑ Πρέβεζας. «Πλέον δηλώνει (σ.σ. η κοινοπραξία) ότι αρνείται να παραδώσει τον εξοπλισμό γι’ αυτόν τον ΣΜΑ» είπε. Στην εν λόγω κοινοπραξία συμμετέχει και «οικονομικός φορέας της περιοχής μας που σχεδόν μονοπωλιακά μεταφέρει τα απορρίμματα των Δήμων στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων» όπως είπε.

«Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ποιοι δεν επιθυμούν την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ. Είναι αυτοί που επωφελούνται από το σημερινό καθεστώς της μη λειτουργίας. Ποιοι είναι αυτοί; Κατά τη γνώμη μου ο οικονομικός φορέας που μεταφέρει τα σκουπίδια των Δήμων απευθείας στο εργοστάσιο, που είναι και μέλος της κοινοπραξίας προμήθειας του εξοπλισμού, και συγκεκριμένες δημοτικές αρχές που μεταφέρουν τα απορρίμματα σε συγκεκριμένο ΧΥΤΥ με τη δικαιολογία πως δεν λειτουργούν οι ΣΜΑ» είπε ο κ. Καχριμάνης. Και ο συγκεκριμένος ΧΥΤΥ είναι αυτός της Βλαχέρνας στην Άρτα.

Την τοποθέτησή του ο κ. Καχριμάνης την έκλεισε με την αναφορά στην τελευταία συνάντηση με τους δημάρχους όπου, όπως είπε, «υπήρξε ομόθυμη στάση να αρχίσει επιτέλους η δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης». Κατέληξε λεγοντας ότι το έργο πρέπει να κλείσει από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» μέχρι το τέλος του 2023 και για αυτό θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου θα δοθούν οι τελικές κατευθύνσεις.

Μετά τη μαραθώνια αυτή ενημέρωση, η κάθε παράταξη της αντιπολίτευσης άσκησε την κριτική της σε πολιτικό επίπεδο. Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας μίλησε για «ήττες» της Περιφέρειας και υπενθύμισε την παραπομπή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο λόγω των απευθείας αναθέσεων σε δικηγόρο και για την υπόθεση των απορριμμάτων. Για «πολιτική αποτυχία» προσωπικά του κ. Καχριμάνη έκανε λόγο και ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος. Ο Γιώργος Πρέντζας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Ζώης Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» έδωσαν έμφαση στο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι, όπως είπαν, είναι και οι μόνοι κερδισμένοι από την υπόθεση των απορριμμάτων. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε δε και μια σειρά από ερωτήματα όπως για τη μεταφορά του υπολείμματος και τις οφειλές της Περιφέρειας προς τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back