πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ενεργειακή και αθλητική... Ζωσιμαία Ακαδημία

Εικόνα του άρθρου Μια ενεργειακή και αθλητική... Ζωσιμαία Ακαδημία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2019, 17:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κωδική ονομασία «G.A.M.E.S.»: Ένα έργο με προϋπολογισμό 1,62 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Interreg «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020» και αφορά παρεμβάσεις στο κτιριακό συγκρότημα της πρώην Ζωσιμαίας Παδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων.

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, η κοινή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος, η οποία συνεδρίασε στο Μπεράτι της Αλβανίας στις 20 και 21 Ιουνίου, ενέκρινε τη χρηματοδότηση συνολικά έξι ενεργειακών έργων. Για το συγκεκριμένο έργο, επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Ηπείρου ενώ οι υπόλοιποι εταίροι είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο Εθνικός Οργανισμός Φυσικών Πόρων της Αλβανίας. Η πρόταση είχε υποβληθεί στο πλαίσιο συνεργασίας (μέσω προγραμματικών συμβάσεων) της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και των Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, σχετίζονται τόσο με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου όσο και με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με κατασκευή αθλοπαιδιών με χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν τρία νέα γήπεδα μπάσκετ, δύο νέα γήπεδα βόλεϊ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 και μια παιδική χαρά νηπίων και ΑμεΑ. Επίσης, θα γίνει ανακαίνιση του δαπέδου του αύλειου χώρου, θα διαμορφωθούν σημεία ανάπαυλας/σκίασης με προσθήκη αστικού εξοπλισμού, θα εγκατασταθούν νέα φωτιστικά σώματα στον περιβάλλοντα χώρο. Στο εσωτερικό του μεγάλου αυτού κτιρίου, προβλέπεται η αντικατάσταση του φωτισμού με led αλλά και η δημιουργία βιωματικού εργαστηρίου με στόχο την εκπαίδευση και εξοικείωση των μαθητών σε θέματα αειφόρας ενεργειακής διαχείρισης.

Η ακριβής χωροθέτηση των γηπέδων και ο προσδιορισμός των ειδικών τεχνικών προδιαγραφών, θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής τεχνικής μελέτης εφαρμογής που θα προηγηθεί της δημοπράτησης των έργων.

Η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, αναφέρει σε γραπτή της δήλωση: «Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη σε όλους τους Δήμους του ‘αθλητισμού γειτονιάς’. Δηλαδή των έργων που θα βελτιώνουν και θα αναβαθμίζουν τις υφιστάμενες αθλητικές υποδομές, αλλά και θα δημιουργούν νέους ανοιχτούς χώρους άθλησης σε αυλές σχολείων και σε αλσύλλια. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου, που συνέβαλαν στη θετική κατάληξη και αυτής της πρωτοβουλίας μας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3