ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση…

Εικόνα του άρθρου Μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2022, 16:21
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για τη διενέργεια μιας επείγουσας και δύσκολης χειρουργικής επέμβασης σε ασθενή ενημερώνει η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ωτορινολαρυγγολογική (ΩΡΛ) Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πραγματοποίησε χτες το βράδυ, για πρώτη φορά, επείγουσα χειρουργική επέμβαση διάνοιξης και παροχέτευσης αποστήματος της οφθαλμικής κοιλότητας με ενδοσκοπική τεχνική διαμέσου της μύτης χωρίς εξωτερικές τομές στο πρόσωπο.

Το απόστημα της οφθαλμικής κοιλότητας (υποπεριοστικό απόστημα) είναι μια επείγουσα και ιδιαίτερα επικίνδυνη  επιπλοκή μετά από οξεία φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (παραρρινοκολπίτιδα) η οποία μπορεί να οδηγήσει μέσα σε λίγες ώρες σε μόνιμες βλάβες του οφθαλμού και χρειάζεται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε υπό ιδιαίτερες συνθήκες καθώς επρόκειτο για παιδιατρικό ασθενή ο οποίος ήταν θετικός στον κορονοϊό, όπως σημειώνεται.

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις των παραρρινίων κόλπων είναι ελάχιστα τραυματικές για τον ασθενή από τη στιγμή που αποφεύγονται οι εξωτερικές τομές, είναι όμως δύσκολες λόγω της πολύπλοκης ανατομίας της περιοχής οποία είναι ξεχωριστή στον κάθε ασθενή, και των ιδιαίτερα σημαντικών δομών που βρίσκονται πολύ κοντά (μάτια, εγκέφαλος).

Συγκεκριμένα σε ασθενείς με κορονοϊό η συγκεκριμένη επέμβαση θεωρείται υψηλού κινδύνου για την επιμόλυνση του προσωπικού, λόγω παραγωγής αερολύματος.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον επιμελητή Α’ κ. Τσιρβέ και τον καθηγητή κ. Ψυχογιό, ενώ υπεύθυνες για την αναισθησία ήταν η επιμελήτρια Α’ κα Παπαδοπούλου και η διευθύντρια του ΕΣΥ κα Τέφα.

Όσον αφορά τη μετεγχειρητική νοσηλεία και φροντίδα του ασθενή, αυτή γίνεται στην Παιδιατρική Κλινική.

Η διοίκηση του νοσοκομείου συγχαίρει τους εμπλεκόμενους γιατρούς και νοσηλευτές για την άριστη διαχείριση του ασθενή.

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Πολύ χαίρομαι που διαπιστώνω , για άλλη μια φορά , ότι έχουμε άξιους γιατρούς, ικανούς να κάνουν δύσκολες επεμβάσεις. Τυχεροί είμαστε εμείς ως ασθενείς.( Η απορία μου είναι ,ίσως να κάνω λάθος βέβαια, αν όλα αυτά πρέπει να γνωστοποιούνται στο ευρύ κοινό δίκην διαφήμισης. Δεν αρκεί να τα γνωρίζει η ιατρική κοινότητα? ).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back