Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια δύσκολη αυλαία στη δίκη για την υπεξαίρεση

Εικόνα του άρθρου Μια δύσκολη αυλαία στη δίκη για την υπεξαίρεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2017, 16:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έπεσε η αυλαία της υπόθεσης της υπεξαίρεσης του 1 εκατ. ευρώ και άνω από τα ταμεία του Δήμου Ιωαννιτών. Το πενταμελές Εφετείο Ιωαννίνων έκρινε και πάλι ένοχο τον πρώην ταμία και αθώα την πρώην οικονομική διευθύντρια. Στο πρώην ταμία, αναγνώρισε ωστόσο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με την ποινή κάθειρξης να ορίζεται στα 16 χρόνια.

Οι δύο κατηγορούμενοι, σε πρωτόδικο βαθμό, είχαν κριθεί ένοχοι, με την πρώην οικονομική διευθύντρια να καταδικάζεται σε τρία χρόνια με αναστολή και με τον πρώην ταμία σε ισόβια κάθειρξη. Η ποινή σε βάρος του πρώην ταμία ήταν μία από τις πιο μεγάλες ποινές για οικονομικό αδίκημα στην Ελλάδα.

Το Εφετείο αναγνώρισε, ωστόσο, το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με τους συνηγόρους υπεράσπισης του κατηγορούμενου να επικαλούνται και τα όσα είχαν καταθέσει οι μάρτυρες για την προσωπικότητά του. Η εισαγγελεας προτεινε ποινή κάθειρξης 18 χρόνων, προκαλώντας την παρέμβαση των συνηγόρων οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα της αρχής της αναλογικότητας. Όπως ειπώθηκε, σε περιπτώσεις αδικημάτων με υπεξαίρεση πολύ μεγαλύτερων ποσών, οι ποινές ήταν μικρότερες. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε η υπόθεση Energa αλλά και η υπόθεση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να ορίσει ποινή κάθειρξης 16 χρόνων. Στο άκουσμα της είδησης, οι συγγενείς του πρώην ταμία ξέσπασαν, καταγγέλλοντας το δικαστήριο ότι «δεν τεκμηρίωσε το αδίκημα». Ο πρώην ταμίας βρίσκεται ήδη στη φυλακή εδώ και τρία χρόνια.

Η αυλαία λοιπόν σε αυτή την υπόθεση μπορεί να έπεσε, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα «πού πήγαν τα χρήματα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back