Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια δωρεά και μια δομή ψυχικής υγείας (και) στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Μια δωρεά και μια δομή ψυχικής υγείας (και) στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2023, 17:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων προχωρά η Βουλή.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε στη Βουλή. «Πυρήνας» της δωρεάς των 15 εκατ. ευρώ εκ μέρους του Ιδρύματος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πενταετούς επιστημονικού προγράμματος που θα αφορά την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, είναι η σύσταση ενός πανελλήνιου δικτύου αναφοράς με κέντρα σε έξι περιοχές. Μεταξύ αυτών και τα Ιωάννινα.

Τη δωρεά αυτή χαιρετίζει ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, κάνοντας λόγο παράλληλα για μια «καινοτόμο πρωτοβουλία της κυβέρνησης». «Το πρόγραμμα στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση του ευαίσθητου τομέα της ψυχικής υγείας των νέων ανθρώπων και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της φροντίδας προς αυτούς. Μεταξύ των περιοχών που επελέγησαν για τη δημιουργία ενός Κέντρου με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος είναι και η πόλη μας. Τα Ιωάννινα γίνονται σημείο αναφοράς για τον τομέα της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των δομών και περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για επιστήμονες με ειδίκευση σε θέματα ψυχικής υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ειδικής εκπαίδευσης παιδιών και εφήβων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα κατά τόπους κέντρα» σημειώνει.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι θέσεις εργασίας για όλο το δίκτυο, και για τις έξι περιοχές, θα είναι 25 έως 30.

Με το πέρας του πενταετούς επιστημονικού προγράμματος, το Ελληνικό Δημόσιο έχει την υποχρέωση να αναλάβει με ιδίους πόρους τη συνέχιση της λειτουργίας του δικτύου και των επιμέρους κέντρων αναφοράς, τα οποία θα ενσωματωθούν στις αντίστοιχες κλινικές νοσοκομείων και δομές ψυχικής υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back