Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια διαφωνία που μεγάλωσε γρήγορα

Εικόνα του άρθρου Μια διαφωνία που μεγάλωσε γρήγορα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2018, 00:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι κατόπιν εορτής ενημερωτικές εκδηλώσεις δεν έχουν πείσει τον κόσμο στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, σχετικά με το πόσο ακίνδυνες και «αόρατες» θα είναι οι έρευνες και οι πιθανές εξορύξεις υδρογονανθράκων. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η πρώτη «μάχη», με τη συγκέντρωση που κάλεσαν όλες οι πρωτοβουλίες της Ηπείρου, την Παρασκευή 1η Ιουνίου το απόγευμα στα Γιάννενα.

Η συγκέντρωση ήταν ιδιαίτερη. Καταρχάς, γιατί συγκέντρωσε περίπου όσο κόσμο συγκεντρώνει μια (πολύ) πετυχημένη πορεία στην πόλη, χωρίς όμως ακριβώς την «ταυτότητα» μιας τέτοιας πορείας. Αυτό σημαίνει ότι ήταν σε ένα σημαντικό βαθμό κόσμος που δεν είναι «τακτικός» σε τέτοιες κινητοποιήσεις. Έτσι και αλλιώς, το περιεχόμενο της κινητοποίησης επιτρέπει ένα μεγαλύτερο φάσμα συναίνεσης που σε άλλα ζητήματα, δεν επιτυγχάνεται.

Εκτός από τις τέσσερις πρωτοβουλίες που αντιστοιχούν στους νομούς της Ηπείρου, το παρών έδωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η οποία έχει ταχθεί με ψήφισμά της κατά των ερευνών. Παρούσα επίσης ήταν η Greenpeace, οι παρατάξεις του Δήμου Ζαγορίου, ο οποίος αντιτίθεται συνολικά, αλλά και άλλες παρατάξεις όπως η ΔΡΑΣΥ από τον Δήμο Ιωαννιτών, η ΑΡΠΗ από την Περιφέρεια Ηπείρου. Χαιρέτισαν επίσης, όχι από μικροφώνου, πολιτικοί φορείς όπως το ΜΕΡΑ του Γιάνη Βαρουφάκη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και καταλήψεις των Ιωαννίνων, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.α.

«Περίεργοι να δουν τι έχει από κάτω, είναι αυτοί που δεν μπορούν να εκτιμήσουν αυτό που έχει από πάνω» είπε από το μικρόφωνο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας των Ιωαννίνων. Από τις ομιλίες, δεν έλειψε η σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και στην περιφερειακή αρχή και τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που συμφωνούν με τις εξορύξεις.

Την πορεία που ακολούθησε, την οδήγησε ένας… δράκος, που χειρίζονταν οι άνθρωποι του κουκλοθεάτρου «Αντράλα». Επίσης, η συγκέντρωση είχε και... μουσική κάλυψη, με όργανα, κρουστά κ.λπ.

Η υπόθεση της αντίθεσης στις έρευνες και εξορύξεις «μεγάλωσε» μέσα σε περίπου ένα εξάμηνο, ίσως και λιγότερο. Η πρώτη μέρα του φετινού Ιουνίου, ήταν δηλωτική του κλίματος…



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back