Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια δημόσια περφόρμανς για τη μνήμη

Εικόνα του άρθρου Μια δημόσια περφόρμανς για τη μνήμη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2019, 00:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πριν από 75 χρόνια, στις 25 Μαρτίου του 1944, περίπου 1.900 Γιαννιωτοεβραίοι πήραν τον δρόμο για τα ναζιστικά στρατόπεδα. Πολύ λίγοι από αυτούς επέστρεψαν.

Αύριο, 25 Μαρτίου 2019, στις 19:00, μια καλλιτέχνης, η Adi Liraz, θα αναζητήσει τη μνήμη και τις χαμένες ζωές μέσα από μια περφόρμανς με τίτλο "Αναζητώντας τη Νέλλη". Η Adi Liraz ζει στο Βερολίνο, έχοντας ωστόσο προγονικές ρίζες στα Γιάννενα. Και ακριβώς αυτές τις ρίζες θα επιχειρήσει να εξερευνήσει. Όπως αναφέρεται στην πρόσκλησή της, η Νέλλη Λεβή (έτος γέννησης, 1911) ήταν η νεότερη αδελφή της προγιαγιάς της. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα, αρραβωνιάστηκε δύο φορές και παντρεύτηκε μία, και τελικά στάλθηκε στο Άουσβιτς, από όπου δεν επέστρεψε.

Η περφόρμανς θα ξεκινήσει από την πλατεία Μαβίλη, εκεί που συγκεντρώθηκαν οι Γιαννιωτοεβραίοι τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας. Η Adi Liraz θα φοράει ένα history dress, όπως το αποκαλεί. Ένα φόρεμα που έγινε τον Μάιο του 2018, με τη συνεργασία φοιτητριών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου βρέθηκε ως προσκεκλημένη της καθηγήτριας Εσθήρ Σολομών. Θα κουβαλάει πάνω στην κοιλιά της έναν προτζέκτορα ο οποίος θα τυφλώνει όσους περαστικούς θα στέκονται μπροστά της αλλά ταυτόχρονα θα δείχνει τη διαδρομή. Θα περπατήσει προς την εβραϊκή συναγωγή στο Κάστρο. Όταν φτάσει εκεί, το φως που θα βγαίνει από τη μέση του σώματός της, θα μεταμορφωθεί σε μία εικόνα, αυτή της Νέλλης. Από εκεί θα περπατήσει προς το σπίτι όπου η Νέλλη γεννήθηκε και μεγάλωσε και τελικά ήταν το τελευταίο σημείο που την είδαν ζωντανή. Το ίδιο σπίτι όπου η αδερφή της και η υπόλοιπη οικογένειά της ζούσαν πριν καταφύγουν με πλαστές χριστιανικές ταυτότητες στην Αθήνα όπου κρύφτηκαν μέχρι το τέλος του πολέμου. Η Νέλλη έμεινε στα Γιάννενα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back