Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια απαιτητική επέμβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Μια απαιτητική επέμβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2022, 14:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων συγχαίρει για άλλη μια φορά ιατρική και νοσηλευτική ομάδα για μια επιτυχημένη επέμβαση, η οποία, όπως αναφέρεται, έγινε για πρώτη φορά στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Πρόκειται για ενδαγγειακή αποκατάσταση θωρακοκοιλιακού ανευρύσματος.

Υπεύθυνος του εγχειρήματος ήταν ο αγγειοχειρουργός Δημήτριος Χατζής της Χειρουργικής Κλινικής και ο επεμβατικός καρδιολόγος Δημήτριος Νίκας της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής. Στην πολύωρη και απαιτητική αυτή επέμβαση καταλυτικό ρόλο είχε η αγγειοχειρουργική ομάδα, ο δρ. Γεώργιος Καραολάνης, ο επικουρικός Ευάγγελος Αλεξίου, η ειδικευομένη Αρετή Βασιλείου, η αναισθησιολόγος Αθηνά Γκαρτζονίκα και το νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων.

Όπως εξηγεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα θωρακοκοιλιακά ανευρύσματα αν και όχι ιδιαίτερα συχνά στον γενικό πληθυσμό, αποτελούν βαρύτατες παθολογικές οντότητες όπου  μέχρι πρόσφατα η «ανοικτή» χειρουργική επέμβαση-αποκατάσταση ήταν μονόδρομος. Δυστυχώς, οι «ανοιχτές» αυτές πολύωρες επεμβάσεις θεωρούνταν ιδιαίτερα σύνθετες και συνοδεύονταν από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας, με άλλοτε άλλα ποσοστά επιτυχίας. Επιπλέον, παρά την επιτυχή έκβαση της επέμβασης, υπήρχε ανάγκη πολυήμερης νοσηλείας και ανάρρωσης του ασθενή.

Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη των ενδαγγειακών μοσχευμάτων και της τεχνογνωσίας των αγγειοχειρουργών αυτές, οι επεμβάσεις γίνονται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, μέσω μικρών ή και καθόλου τομών, με αποτέλεσμα τη γρήγορη ανάρρωση του ασθενή, την αποφυγή νοσηλείας σε ΜΕΘ και τη μείωση του χρόνου νοσηλείας σε λίγες ημέρες, χωρίς την εμφάνιση μείζονων επιπλοκών. Η  αποκατάσταση και η επαναφορά του ασθενή στην φυσιολογική δραστηριότητα είναι ταχύτατη, με προφανή την άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής, σε πρώιμο και απώτερο χρόνο μετά την επέμβαση.

«Επεμβάσεις τέτοιου τύπου δεν απαιτούν μόνο εξειδικευμένες γνώσεις από πλευράς ιατρών, αλλά και τεχνολογικό εξοπλισμό τον οποίο το ΠΓΝΙ διαθέτει αλλά και εξελίσσει βάσει των αναγκών που δημιουργούνται. Ο συνδυασμός των παραπάνω έθεσε και τις βάσεις για την πραγματοποίηση τέτοιων επεμβάσεων στο νοσοκομείο μας, που τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό πραγματοποιούνται σε ελάχιστα εξειδικευμένα μόνο Κέντρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3