Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια «αντιπαράθεση» μελετών για τον δακτύλιο

Εικόνα του άρθρου Μια «αντιπαράθεση» μελετών για τον δακτύλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2022, 15:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ύπαρξη του υγρότοπου Τσαμαρά στην Ανατολή αποτελεί μια πραγματικότητα. Από εκεί διέρχεται ο οδικός άξονας του μεγάλου δακτυλίου (κόμβος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο).

Στην επικείμενη (σε λίγη ώρα) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών, οι τεχνικές υπηρεσίες θα καταθέσουν την εισήγησή τους για την τροποποίηση της μελέτης η οποία επιφέρει και ένα επιπρόσθετο κόστος περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Η αρχική και υπάρχουσα γεωτεχνική μελέτη προβλέπει την κατασκευή ενός «ειδικού» επιχώματος από υψηλής πυκνότητας διογκωμένη πολυστερίνη (EPS). Μια «ελαφριά» δηλαδή κατασκευή για μείωση της επιβαλλόμενης τάσης στο έδαφος θεμελίωσης, το οποίο είναι αργιλώδες.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η ανάδοχος εταιρία «Εργοδυναμική Πατρών», λίγο πριν την έναρξη των εργασιών, έθεσε ζήτημα συμπληρωματικών γεωτεχνικών μελετών, με τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών να συναινούν.

Σε πρώτη φάση, η ανάδοχος εταιρία προχώρησε σε συμπληρωματικό γεωτεχνικό πρόγραμμα κάνοντας δειγματοληπτικές γεωτρήσεις σε μεγαλύτερο βάθος, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία που συνοδεύει την εισήγηση των υπηρεσιών προς την Οικονομική Επιτροπή. Με τα δεδομένα της εταιρίας ανά χείρας, ακολούθησε νέα γεωτεχνική μελέτη από γραφείο μελετών της πόλης.

Και κάπως έτσι προέκυψε ότι «η κατασκευή επιχώματος EPS δεν είναι δυνατή» και ότι η καλύτερη τεχνική λύση είναι η χρήση συμβατικών βραχωδών υλικών και η κατασκευή ενός οπλισμένου επιχώματος.

Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι στον φάκελο των εισηγήσεων προς την Οικονομική Επιτροπή, λείπει η πολιτική εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Αρλέτου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back