ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μία αγία μέσα στην Περιφέρεια Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Μία αγία μέσα στην Περιφέρεια Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/05/2018, 02:35
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια μεγάλη εικόνα της Αγίας Παρασκευής, πλαισιωμένη από δύο καντήλια, υποδέχεται τους τελευταίους μήνες όσους εισέρχονται στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου (στα αριστερά, κατά την είσοδο). Μια εικόνα που έρχεται να υπογραμμίσει την πάγια (και επαναλαμβανόμενη, με κάθε ευκαιρία) σύνδεση της ορθοδοξίας και του ελληνισμού και να επαναφέρει τη σύνδεση της πόλης των Ιωαννίνων με το πολύ μακρινό βυζαντινό της παρελθόν.

«Στον χώρο αυτόν υπήρξε και λειτουργούσε μέχρι το 1430 ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής. Με την παράδοση των Ιωαννίνων τους Τούρκους ανηγέρθη τζαμί και στη συνέχεια έγινε το κτήριο που υπάρχει σήμερα», αναγράφεται σε παρακείμενη πινακίδα με βυζαντινή γραμματοσειρά. Όντως, υπάρχει μία μαρτυρία περί ύπαρξης ναού της Αγίας Παρασκευής στην περιοχή αυτή, πριν το 1430, όταν και έγινε η παράδοση των Ιωαννίνων στους Οθωμανούς. Από τα μέσα του 15ου αιώνα και μετά, ο τόπος αυτός μετατράπηκε σε τόπο προσευχής για τους μουσουλμάνους, ενώ ανεγέρθηκε αργότερα και το τζαμί Ναμάζ Γκιαχ, το οποίο μάλιστα ήταν από τα πρώτα κτίρια στη χώρα που χαρακτηρίστηκε μνημείο το 1924 (διαβάστε εδώ). Ωστόσο, το 1930 κατεδαφίστηκε, για να ακολουθήσει η ανέγερση του κτιρίου του διοικητηρίου... 

Η απόφαση για το... «εικονοστάσι» αυτό μέσα σε ένα δημόσιο κτίριο ανήκει στην περιφερειακή αρχή (παρεμπιπτόντως και τυχαίως, η Αγία Παρασκευή είναι πολιούχος του Μετσόβου).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back